Why Lie?

Het was een typisch New York’s straatbeeld: rennende zakenlui, waarschijnlijk goochelend met geld. Een Russische blonde, volslanke dame die sterke zwarte koffie schenkt. Gele taxi’s scheurend, toeterend en vechtend voor de schaarse klant.

De verdwaalde toerist die zich afvraagt of hij Times Square nu mooi of weerzinwekkend moet vinden en uiteindelijk toch maar besluit een foto te maken, aangezien dat zo hoort. De McDonald’s, Burger King en KFC afgeladen vol. Een overdaad aan Starbucks drinkbekers, zorgvuldig met logo naar voren tentoongespreid. Een wanhopige Pakistaan die blijft proberen geroosterde walnoten te verkopen terwijl hij ze zelf ook niet lekker vindt. Een dikke negerin die, terwijl ze een donut wegschranst, rustig voorbij waggelt. En een zwaargelovige christen die zijn monopolie op de waarheid aan de man probeert te brengen. Tot zover niks speciaals.

Tot mijn oog viel op een bebaarde, vrij verwilderde bedelaar: afgetrapte broek, te vaak gedragen winterjas en een simpel kartonnen bord. Ik las: ‘Need money to buy weed. Why Lie?’.

In een land waar oppervlakkigheid en leugen regeren, vond ik hem dapper. Uiteraard liep men hem straal voorbij. Ik niet. Ik gaf hem vijf dollar. Eerlijkheid is immers ook wat waard.

Luuk Eliëns is student Liberal Arts aan de UvT.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.