Statistische bezuinigingen

Een cursus statistiek zou voor dhr. Zijlstra niet misstaan. Het verschil tussen correlatie en causaliteit is hem namelijk erg onduidelijk.

Halbe Zijlstra moet noodzakelijk bezuinigingen doorvoeren op het onderwijs. Noodzakelijk, zeg ik, omdat ook studenten hun steentje moeten bijdragen om het tekort weg te krijgen wat voor ons ligt. Laat daar geen misverstand over bestaan. Daarnaast, de claim dat langstudeerders de maatschappij veel geld kosten is ook waar. Een grote oorzaak is dat er vwo-instromers zijn die de verkeerde studiekeuze maken, doordat zij niet weten wat hun interesses en voorkeuren zijn. Dat Zijlstra dus het verband ziet tussen de foute keuze en de grote som geld die daarmee gemoeid is, is een goede zaak.

Dan gaan Zijlstra en andere beleidsmakers de fout in. Zij concluderen dat de open dagen van universiteiten degelijker moeten zijn en willen door boetes de student dwingen ineens een goede keuze te maken. Dat laatste zorgt er zeker voor dat er minder studenten komen, niet studenten met betere keuzes. De oorzaak van de 30% die stopt in het eerste jaar komt doordat leerlingen zichzelf niet kennen. Meer aandacht op de middelbare school om te ontdekken wie je echt bent, zou veel beter helpen. Dat helpt namelijk wel bij het kiezen van de juiste studie die bij jouw interesses past.

De Haagse kaasstolp biedt die verloren studenten in ieder geval geen uitkomst. 10% verliest zelfs zodanig de passie voor het studeren, dat ze er maar mee stoppen. Daar gaat je kenniseconomie.
Het enige wat zeker is aan dit verhaal is in ieder geval dat als je niet weet wat je leuk vindt, je daar alleen maar een stuk armer van wordt. Als het aan Zijlstra ligt, is dat zeker een causaal verband.

Marino van Zelst blogt tweewekelijks op donderdag voor Univers en is campustweeter 2012.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.