The world at your feet

“Whilst studying abroad you will study hard, but you will also enjoy your free time: dancing the tango, climbing the Table Mountain, or surfing the waves of the Pacific Ocean.” Aldus de website over studeren in het buitenland van Tilburg University. Dat heb ik weliswaar allemaal niet gedaan, vanwege het feit dat de Tafelberg nu eenmaal niet in Londen ligt en het op de Thames een beetje moeilijk surfen is. Maar er waren zat andere leuke dingen die ik heb meegemaakt in Londen: van een weekend bij een Engels gastgezin wonen tot de Queen’s jubilee en van in het stadion zitten bij de openingsceremonie van de Paralympische Spelen tot tapdansen (de tango doe ik wel een andere keer). Ik heb mezelf een Engels accent aangemeten, weliswaar niet van Emily Blunt-niveau, maar het is toch best aardig. Scones, cake, Sunday Roast, pastries en porridge; ik heb het allemaal gegeten. Het Engels ontbijt heb ik vermeden: witte bonen in tomatensaus op de vroege ochtend… nee mensen, er zijn grenzen, zeg ik dan. Vrienden en kennissen uit Ierland, Zuid-Afrika, Brazilië, Polen, Duitsland en Oostenrijk kunnen maken. Alle theatershows die je wilt zien daadwerkelijk ook gaan kijken (ik heb toch maar mooi even dé Danny DeVito op toneel gezien. Ja, dé Danny DeVito, u leest het goed). Mijn dagen in de British Library slijten (studeren moet immers ook gebeuren, want ik herhaal: “whilst studying abroad you will study hard”). Een jaar lang tegen de Big Ben, London Eye, St. Paul’s Cathedral en Westminster Abbey aanstaren. Ik kan het allemaal van mijn to-do list afstrepen. En dan heb je inderdaad zoals Tilburg University dat dan zo lekker cliché (maar waar, ik moet het ze nageven) schrijft ‘the time of your life’.

Mijn tijd in Londen zit er nu op. Klaar, over, finished, finito. Ik ben inmiddels weer terug in mijn oude woonplaats Eindhoven en dat is toch wel even wat anders dan Londen. Of zoals mijn vader zei toen we onze wijk binnen reden: “Ik zie je kijken met een gezicht van: wat voor gat is dit?!”

En nu? Op zoek naar een baan. Ik ben al volop op zoek en vele brieven zijn al geschreven. Ik voel me bijna de Queen of sollicitaties. Geduld is een schone zaak zeggen ze dan, want we weten allemaal dat de banenmarkt niet echt gezellig is voor starters. Tot die tijd dat ik een baan gevonden heb, ga ik in ieder geval verder met solliciteren en kan ik terugkijken op een fantastisch jaar in Londen. Ik raad je aan hetzelfde te doen. En dan bedoel ik dus dat studeren in het buitenland. Ga de tango leren dansen tijdens studeren in Argentinië, de Tafelberg beklimmen en onderzoek doen in Zuid-Afrika, ga studeren in New York, Londen, Sydney of van mijn part Honolulu in Hawaii. Maar ga vooral, want inderdaad “the world is at your feet”.

Desiree van der Heiden (22) studeerde van 2008 tot 2011 Communicatie- en Informatiewetenschappen, richting Bedrijfscommunicatie en Digitale Media, aan de UvT. Ze is net terug uit Londen waar ze studeerde voor de Master Digital Media. Momenteel is ze druk op zoek naar een baan.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.