Koelman blogt: Een klassieke whodunit

Altijd al een Baantjer willen zijn? Dit is je kans. De politie van Tilburg vraagt burgers mee te denken: waarom is de 43-jarige Iraanse asielzoeker Mostafa Talaie afgelopen februari in Oisterwijk doodgestoken? En wie heeft het gedaan? Het onderzoeksdossier is in te zien op een speciale internetpagina. Onder het kopje Uw kijk op de zaak wordt amateur-speurders gevraagd een eigen scenario of hypothese in te sturen.

Ik heb het volgende bericht gestuurd: “Hier Koelman. Niet gewoon met een K, maar met C-O-C-K. Vrienden noemen me De Cockman, aangenaam. Ik heb alle seizoenen van Baantjer op DVD (de luxe-editie), dus ik weet van wanten. In de zaak van de Iraanse asielzoeker herken ik de klassieke whodunit. Daarom: heeft u al nagedacht welke cafés in Oisterwijk lijken op café Lowietje in de Jordaan? Misschien moet u daar eens een borreltje nuttigen. Het is de plek waar De Cock elke aflevering zijn geniale ingeving krijgt. Dus niet alleen maar cup-a-soup slurpen op het bureau, zoals Vledder altijd doet. Daarmee forceer je geen doorbraak.

Of probeer anders eens de Cluedo-methode. Dat spel heb ik helemaal uit gerechercheerd. Zes wapens, zes verdachten en negen kamers. Dat zijn 6 x 6 x 9 = 324 mogelijkheden. U weet al dat het mes het moordwapen is, dus hoe moeilijk kan het zijn? Blijven toch gewoon 54 mogelijkheden over? Mijn hypothese: breng eens in kaart hoeveel butlers er in Oisterwijk en omgeving wonen. Niet om het een of ander, maar die hebben het bijna altijd gedaan.

Luuk Koelman is columnist en boekenauteur. Hij woont in Tilburg en blogt voor Univers.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.