Is that your grandma’s coat?

Al een jaar loop ik rond met een kapotte telefoon. Na een knuffel met de stenen in de tuin ontstond er een mooi spinnenweb-patroon in het glas. Het zit in de rechterboven hoek. Ik heb er geen last van.

Waarom heb ik het niet laten maken? Simpel. Het glas laten vervangen kost 90 euro. Ten eerste is dat nogal veel geld, en ten tweede geloofde ik dat een kapot scherm het jatgevaar van mijn telefoon aanzienlijk verlaagde. Bedoel, wie jat er nou een telefoon die geld gaat kosten om te kunnen verkopen? De derde reden is dat mijn telefoon door deze scheur herkenbaar werd. Het was niet meer zomaar een iPhone, het was mijn iPhone. Ja, een hoesje of rubbertje of wat dan ook zorgt er ook voor dat je telefoon herkenbaar is vanaf de buitenkant, maar neem dat weg en wat heb je dan? Identieke telefoons, zeker als deze terug in de fabrieksinstellingen zijn. Mijn telefoon is nog steeds een iPhone, maar deze heeft een herkenbare moedervlek of litteken waaraan een moeder altijd haar kind herkent.

Het commentaar dat mijn telefoon kapot was en waarom ik deze niet liet maken, was ik na een tijdje helemaal beu. Mijn telefoon functioneert prima, dankje. De touchscreen functie zit niet in het glas. Waarom ik iets zou vervangen dat makkelijk te repareren is of zelfs bruikbaar is zonder reparatie, snap ik niet. Nieuw is altijd beter. Na een tijdje is nieuw oud, maar dat is makkelijk op te lossen door gewoon het oude weg te gooien en te vervangen door het nieuwste. Met nieuw ben je altijd zeker. Weet je niet wat geaccepteerde kleding is om te dragen? Kijk niet in je kast; ga naar de winkel. Draag wat in de mode is. Blijf de nieuwste technologieën najagen. Met het nieuwste product sta je altijd in de belangstelling, omdat iedereen dat nieuwste product in zijn of haar handen wil hebben.

Dat laatste hoeft voor mij niet; ik heb niet graag dat andere mensen mijn telefoon vasthouden. Helaas buk ik blijkbaar veel en dat is niet handig als je je telefoon in je zak hebt, zeker niet buiten. Er vallen nu stukjes glas van het scherm af. Een nieuwe? Te duur. Toch maar laten maken dan. Moet ik wel dat lijstje voor de H&M inkorten…

Manon Staps (24) volgt de master Kunst, Publiek en Samenleving aan de UvT en blogt voor Univers.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.