Meedoen is belangrijker dan winnen

Goed nieuws! Tilburg University staat op plaats 373 in de QS World University Ranking 2013. Elke universiteit die een top-500 positie heeft, zo meldt het artikel, behoort tot de wereldtop.

Zou dat echt zo zijn? Als je als tennisser op plaats 373 van de wereldranglijst staat, behoor je echt niet tot de wereldtop. Dan vlieg je er bij elk toernooi in de eerste ronde uit. Enfin, ik kon niet vinden hoeveel tennisspelers er wereldwijd zijn (vast vele miljoenen) – maar wel het aantal universiteiten. Even googlen leert ons namelijk dat er 9085 universiteiten zijn, verspreid over 204 landen. Een kleine rekensom leert ook dat Tilburg University dus tot de 4,1 procent beste universiteiten ter wereld behoort. Is dat de top, behoren tot de beste 4,1 procent?

Om een dergelijke vraag te beantwoorden, is het altijd goed een vergelijking te maken. Het liefst met voetbal, want dat spreekt tot de verbeelding. Nederland telt 2724 verenigingen die aan veldvoetbal doen. Behoor je tot de beste 4,1 procent, dan sta je dus ergens rond plek 112. Oftewel een verdienstelijke middenmoter in het hoofdklasse-voetbal, het op één na hoogste niveau van het amateurvoetbal. Ik denk aan Voetvalvereniging Emmen, of Enschedese Boys. Allemaal heel verdienstelijke amateurs dus. Laten we ons als Tilburg University daarom laven aan de olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.