Denkend aan Holland…

Laten we wel wezen: Nederland is geen gevaarlijk land. Toch kreeg ik laatst terloops op een verjaardag te horen dat er in Nederland elke dag wel een schietpartij is. Een vriend van me, rechercheur bij de Politie, zei dat er in zijn district alleen al bijna elke week wel een schietpartij was.

En ik kon het bijna niet geloven. Dat gebeurt niet in mijn Nederland. Ons Nederland. Als ik op zondag Penoza zit te kijken en er in een aflevering drie keer een pistool getrokken wordt, zit ik al te schelden tegen de televisie. “Jeeeeezus wat onrealistisch!”. Dat gebeurt in Amerika, hier niet.

“Maar joh,” zei vriend Agent, “jij hebt niks te vrezen hoor, voel jij je buiten ooit onveilig?” Nee, eigenlijk niet. Hooguit in de auto. Soms.
Zeker bij spoorwegovergangen. Die vind ik doodeng. Gewoon omdat daar in mijn hoofd nog steeds iemand achter een knopje zit. En dat als daar maar even iets misgaat, ik visite krijg van een intercity. En dan blijft er niets van me over. Hooguit een item op Hart van Nederland, waar een droeve man in een overall in een camera zegt dat hij “helaas net even zat te whatsappen.”

Daarom zit ik liever in de trein. Het is bijna onmogelijk je bedreigd te voelen als je met een trein door het mooie Hollandse landschap schiet. De koeien lachen je toe, de molens doen hun ding. Echt, als treinreiziger heb je echt niets te vrezen. Hooguit dat je trein niet op komt dagen, maar zelfs dat geeft me stiekem een vertrouwd, veilig en Hollands gevoel.

Deze blog is geschreven door de Gebroeders Fretz. Dit cabaretduo staat op zaterdag 25 januari om 20:30 uur in de studio van Theaters Tilburg. Jongeren t/m 25 jaar ontvangen op de dag zelf 50% korting, en betalen slechts € 10,50.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.