Witte grijze mannen in de Nederlandse raden van toezicht

Witte grijze mannen in de Nederlandse raden van toezicht

De witte grijze man is de typische toezichthouder op de universiteiten en hogescholen in Nederland. Het is schokkend dat maar circa 5 procent allochtoon is. De toezichthouders komen meestal uit het bedrijfsleven en slechts in mindere mate uit de academische wereld. Dit blijkt uit onderzoek van Univers in samenwerking met Folia (Amsterdam), Erasmus Magazine (Rotterdam) en ANS (Nijmegen). De CV’s van alle 122 toezichthouders zijn hiervoor doorgelicht.

Raden van Toezicht en Stichtingsbesturen controleren de gedragingen van het bestuur van een universiteit of hogeschool. Ze worden samengesteld uit mensen met een stevig CV, die over het algemeen veel bestuurlijke ervaring hebben. Hierdoor zijn de leden vaak redelijk aan de oude kant. Daarnaast zijn het vaak mannen, die beslaan ongeveer twee derde van de groep. Dit weerspiegelt ook de trend in het bedrijfsleven, waar ook nog vooral mannen de scepter zwaaien.

Het aantal toezichthouders met verstand van onderwijs en wetenschap is laag.  Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wil juist dat er meer toezichthouders komen die veel van onderwijs weten. In hun woorden: Raden van Toezicht moeten zich meer inhoudelijk in het onderwijs- en onderzoeksdiscours gaan mengen.

Er zitten bijna geen allochtonen in de raden, slechts een handjevol ( circa 5 procent) en bijna altijd zijn dit vrouwen. Dit is natuurlijk handig, omdat het mes zo aan twee kanten snijdt: een raad neemt direct twee sociaal wenselijke kandidaten in dienst. Het is jammer dat dit zo gaat, omdat de Raden op deze manier nauwelijks een afspiegeling zijn van de universiteitspopulatie.

Het bedrijfsleven levert zoals gezegd het grootste deel af, namelijk 28 procent. De academische wereld (15 procent) en de politiek (14 procent) zijn daarna verantwoordelijk voor de meeste toezichthouders. Andere gebieden waar toezichthouders vandaan komen zijn onder andere de zorg, de ambtenarij en het bankwezen.

Lees meer in de Univers die vandaag in de bak ligt. Hieronder de relaties van het Stichtingsbestuur van Tilburg University in de toezichtswereld. Of hier, online.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.