GroenLinks wil huurtoeslag voor studentenkamers

Als het aan GroenLinks ligt dan krijgen studentenkamers huurtoeslag. Op dit moment kan je alleen huurtoeslag krijgen voor een zelfstandige woonruimte met een eigen toegangsdeur, woonkamer, keuken en toilet.

Jesse Klaver, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, gaat vanavond naar de studentencampus in Amstelveen om dit te bepleiten. “We hebben nu een pervers systeem waarin studenten voor enorme prijzen op piepkleine kamers wonen. Dat moet echt veranderen.” De gemiddelde prijs voor een studentenkamer in Tilburg is 242 euro. Landelijk gezien is het 272 euro. Deze prijs komt overeen met de uitwonende studiebeurs van 270 euro. Er zijn echter ook steden waar de prijs ver boven de 270 euro ligt. Amsterdam is veruit de duurste stad om te wonen: 492 euro is de gemiddelde prijs voor een kamer van 17 vierkante meter.

Ook wijst GroenLinks erop dat de prijzen van studentenkamers elk jaar fors stijgen. Het afgelopen jaar steeg de huurprijs met 3,5 procent. “Huurtoeslag is er voor mensen die een tegemoetkoming nodig hebben in de kosten van hun woning. Veel studenten zijn nu meer kwijt aan hun kamer dan dat ze aan studiefinanciering krijgen. Het huidige systeem is niet eerlijk”, volgens Klavers.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.