Prijs voor meest misbruikte flexwerker

Kun jij je aanpassen aan de grillige wensen van de universiteit waarvoor je werkt? Reis jij iedere dag 2,5 uur van en naar het werk omdat je wederom een nieuwe tijdelijke baan hebt ver van huis? Misschien ben jij dan de H.NU laureaat 2014.

Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten (H.NU), een platform voor hervorming van universiteiten, reikt de dubieuze prijs uit voor iemand die het langst in tijdelijke dienst is van een Nederlandse universiteit. De winnaar is gemakkelijk te bepalen: het aantal maanden van alle tijdelijke contracten die iemand heeft gehad worden opgeteld. Hier horen ook de student-assistenschappen en AIO of OIO-contracten bij. Mocht dit onverhoopt uitlopen op een gelijkspel, geven de juridisch meest dubieuze contracten de doorslag.

Wetenschapsfilosoof Hans Radder, voorman van H.NU, vertelt dat ongeveer 40 procent van de gepromoveerde wetenschappers bij universiteiten in tijdelijke dienst is. “Het is prima dat wetenschappers in de eerste jaren van hun carrière dingen uitproberen, maar bij goed presteren zou na de promotie een vast contract tot de opties moeten behoren.” Uit onderzoek van de Vakbond voor de Wetenschap blijkt dat in vergelijking met andere sectoren het percentage tijdelijke werknemers extreem hoog ligt. De bond veroordeelt dit scherp: “Naar het oordeel van de VAWO leidt de sterke stijging van tijdelijke aanstellingen onder gepromoveerd wetenschappelijk personeel tot verschraling, uitholling en een toegenomen werkdruk.”

Degene die wint wordt in september door een privé-chauffeur naar een door H.NU georganiseerd academisch feestje gebracht. “We moeten alleen nog even een uniform zoeken,” grinnikt Radder. Meedoen kan hier.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.