Voer voor VrijMiBo

Heb je ook wel eens zo’n week die voorbij vloog waarvan je je afvroeg: ‘Waar is de tijd gebleven?’ Nee? Wij ook niet. Tijd voor Voer voor VrijMiBo. De flügel in je pils.

Want u wilt nieuws voor bij de borrel, we weten het. Kom binnen, zoek niet verder. Laat uw pretogen over deze pagina dansen. Klik eens op een linkje – of niet! Laten we beginnen.

Nederland, feliciteer uzelf! We hebben het op zeven landen na beste onderwijssysteem van planeet aarde. Laat de trompetten schallen door heel het rijk… Toch niet! Een plaats gezakt. Genadeloos ingehaald door onze makkers van het Verenigde Koninkrijk. Hebben de CTO’s van ’s lands grootste bedrijven dan toch een punt? Ze schrijven: “Universiteiten moeten minder nadruk leggen op aantallen publicaties en meer aandacht besteden aan bètavakken, techniek en toepassingsgeïnspireerd onderzoek. Ook moet er een sterkere profilering van de universiteiten komen.”

Of gaan de Nederlandse universiteiten ten onder aan excellentie, zoals Linda Duits betoogt op ThePostOnline? Haar conclusie is niet mis: “Excellentie is een vaag begrip. Het lijkt op woorden als ambachtelijk en duurzaam – woorden die wel iets betekenen, maar dankzij marketeers volkomen leeg zijn geworden. Nederlandse universiteiten bezwijken onder de papierlast van excellentie. Wetenschappers gaan eraan kapot.”

Tilburg University schuwt de innovatie in ieder geval niet. Door een gift van een anonieme filantroop wordt hier een interdisciplinair Augmented-Reality lab gebouwd. Op termijn (2016) komt het lab in een nog te realiseren onderwijsgebouw, maar tot die tijd wordt er met een kleinere variant gewerkt in het Dante gebouw. Een Holodeck is het nog niet, maar ver gaat het wel, vertelt betrokken hoogleraar Max Louwerse ons: “Er wordt een virtuele laag over de werkelijkheid heen gelegd. Van een technicus heb ik gehoord dat zijn koffer steeds op de grond viel, omdat hij hem verschillende keren neerzette op een virtueel weergegeven tafel. Het is dus zo levensecht, dat je dat vergeet.” Wreed.

Opdat u niet vergeet: Stapel was weer in het openbaar. Dit keer bij College Tour in Utrecht. Hem quoten mocht niet, twitteren was uit den boze. Onverminderd hadden we een verslag, waarvoor dank aan onze collega’s van DUB. Woensdag hebben we jaarverslagen doorgespit, en schreven over het declaratiegedrag van onze universitaire bestuurders. De conclusie? “Het declaratiereglement verschilt van universiteit tot universiteit en daarbinnen dus van jaar tot jaar. Dat maakt de declaraties lastig te vergelijken.” Toch jammer, want context bij bedragen van 70.000 euro is altijd prettig.

Korter nieuws: staatssecretaris Van Rijn wil de gratis SOA-testen afschaffen, dus zorg dat je je spaarkaart maar snel volmaakt: ‘Ja Jeeeezus.’ De pornostage bij InHolland mag toch door en Hirsch Ballin wordt lid van de WRR.

En voelt u dat? Die kou? Het sociaal leenstelsel staat voor de deur.

Prettig weekend!

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.