Tilburg, moderne wietstad

We zijn hartstikke rijk met zijn allen! Volgens een vertrouwelijk rapport van Tilburg University zijn 2500 Tilburgers werkzaam in de lokale wietteelt. Opbrengst: zo’n 800 miljoen euro per jaar. Daarmee is de lokale handel in softdrugs dus even groot als de totale begroting van de gemeente. Sterker nog: met 2500 ‚arbeidsplaatsen’ is de wietteelt de grootste werkgever van Tilburg.

Met recht een astronomisch bedrag, die 800 miljoen. Deel het door die 2500 carrièretijgers en je komt uit op een omzet van 320.000 euro per persoon per jaar. Ook nog eens belastingvrij. De onderzoekers spreken dan ook van een “serieuze bedreiging voor de veiligheid en integriteit van de samenleving.” Bovendien zou de illegale drugshandel de „legale, economische en juridische infrastructuur corrumperen.” In simpele bewoordingen: een illegale branche waarin op lokaal niveau 800 miljoen euro omgaat, móét wel connecties hebben met de ‚bovenwereld.’ Dat maakt de gemeente Tilburg tot een van de meest corrupte steden van Nederland.

Ja, dan snap ik wel dat de gemeente Tilburg de wietteelt wil reguleren (lees: zelf in handen krijgen). Zijn in één klap alle financiële problemen voorbij. Kunnen we wel dertig Adje-theaters bouwen – en geen centje pijn! Daarom gaat de gemeenteraad een officieel schrijven sturen naar minister Opstelten, met het verzoek zelf te mogen telen. Enorm koddig, zo’n plantage op het dak van het stadhuis. Maar de minister geeft al bij voorbaat een no go: “Een dergelijk initiatief is in strijd met de Opiumwet en met internationale verdragen waar Nederland partij bij is.”

En zo is dat. Eigenlijk zegt Opstelten met zoveel woorden: Tilburg, tel je zegeningen. Wees blij met die 800 miljoen euro per jaar. Het is het zwartgeld-circuit waarop dat stadje van jullie drijft.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.