Papier hier!

Zo, mijn eerste kennismaking met de Tilburgse studenten zit erop. Eén ding staat vast: Ze houden niet van papier. Ouderwets handschrijfwerk is uit de mode. Het maakt niet uit wat er verteld wordt. Wie het vertelt. Of op welke manier: Studenten schrijven niets op.

Een beetje aantekeningen maken is er niet bij! Artikelen en boekhoofdstukken worden vanaf het scherm gelezen. Hoe klein die schermpjes ook zijn. In een werkcollege van ongeveer 25 man (m/v) zitten meestal ongeveer drie figuren te pielen met hun mobieltje – het valt niet mee zo een pdf’je te lezen, maar een beetje doorzettingsvermogen doet kennelijk wonderen. Anderen hanteren laptop of Ipad. ‘Toch veel handiger dan lezen vanaf papier’. Dat archaïsche gedoe met papier ook altijd!

Mijn eerste kennismaking met de Tilburgse examenadministratie zit er trouwens ook op. Man – hoe anders is dat!? Terwijl studenten het papier definitief lijken te hebben afgezworen, zweert de examenadministratie er namelijk bij. Volledig niet op de hoogte van het protocol stuurde deze jongen op een mooie dag – niet toevallig de dag van de deadline – een e-mailtje met het tentamen van mijn vak naar die gasten. Precies tien werkdagen voor het tentamen. Jawel! Vrijwel direct kreeg ik bericht dat zij tentamens niet ‘via email mogen accepteren’. Kennelijk moest ik het tentamen uitprinten – echt! – en komen brengen. In blinde paniek, want ik werkte die dag thuis, belde ik op. De uiterst vriendelijke medewerker legde mij uit dat ‘dit waarschijnlijk voor de veiligheid was’. Waarschijnlijk?! Helemaal zeker was hij ook niet van zijn zaak! Wat voor veiligheid was mij trouwens een compleet raadsel. Ik mocht namelijk ook ‘gerust het tentamen naar iemand anders mailen die het dan zou komen langs brengen’.

Mooi is dat: hypothetisch kan je dus de medewerker van de examenadministratie mailen met de vraag of ie jouw tentamen wil printen en dan namens jou op papier wil inleveren bij zichzelf. Na een beetje aandringen mocht ik – bij Gods gratie – het tentamen één dag te laat, dus na de deadline, komen langs brengen. Met veel dank voor de coulance heb ik de ochtend daarop twee met regendruppels besmeurde kopietjes van mijn tentamen ingeleverd.

Kijk, en dat vind ik nou lollig! De examenadministratoren houden zoveel van papier dat ze bereid zijn die andere regel – het op tijd inleveren van het tentamen – opzij te schuiven. Waarom? Gewoon omdat het kan? Nee. Er zijn regels en er zijn regels. Waarschijnlijk staat ergens op papier uitgelegd welke regels wél en welke niet strikt hoeven worden opgevolgd. Ach ja, wellicht nodig ik ze volgend jaar eens uit om uit te leggen welke regels nou de échte regels zijn. Kunnen ze meteen aan mijn studenten vertellen hoe belangrijk papier eigenlijk is.

Vroeger verschenen de columns van Peter Achterberg, cultuursocioloog aan de TSB, op papier bij Erasmus Magazine. Tegenwoordig blogt hij op UniversOnline.nl

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.