Toetsenbord

Af en toe lik ik aan een winkelwagentje. De reden lijkt me duidelijk. Een beetje je immuunsysteem trainen, is voor iedereen die veelvuldig achter een toetsenbord zit een absolute must. Toetsenborden zijn namelijk viezer dan toiletbrillen. Inderdaad, smeriger dan die wc-bril waar je altijd zo fijn je achterste tegenaan schurkt.

Ik heb het eens opgezocht. Een toetsenbord bevat meer dan 250 keer zoveel bacteriën per vierkante centimeter dan een toiletbril. Om precies te zijn: een ‘gemiddelde’ toiletbril bevat 130 bacteriën per vierkante centimeter en een toetsenbord zo’n 33.000 bacteriën.

Op een heel toetsenbord leven dus zo’n drie miljoen bacteriën. Net zoveel als op 575 toiletbrillen tezamen. Vooral de spatiebalk en de entertoets zijn de grote boosdoeners. Ergens best wel logisch. Wc-brillen worden regelmatig gereinigd; toetsenborden nooit.

Terwijl ik dit stukje tik en mijn vingers over het toetsenbord zie gaan, herinner ik me plots iets. Al die toetsen waren ooit vers beige. Nu zijn ze bruinig grijs. Als ik er met een nagel overheen ga, komt de oorspronkelijke kleur weer boven. Toch maar reinigen dan?

Welnee, poetsen is voor watjes. En voor nog geen tientje koop je een nieuw toetsenbord bij de Lidl. Maar vergeet dan bij het verlaten van de winkel niet even aan het winkelwagentje te likken. Niet de spijlen, maar gewoon de handvatten. Dat houdt je immuunsysteem scherp. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.