Proeflabradors Universiteit van Maastricht naar adoptiegezinnen

Proeflabradors Universiteit van Maastricht naar adoptiegezinnen

De Universiteit van Maastricht (UM) doet afstand van de acht labradors die in het laboratorium verbleven. UM kwam eerder in het nieuws toen bekend werd dat onderzoekers dierproeven wilden uitvoeren op labradors. Dit leidde tot een stormvloed aan kritiek. Daarop is besloten de dierproeven op te schorten.

Van de 39 honden die nodig zijn voor het onderzoek, waren er pas acht overgebracht naar de universiteit. Nu het onderzoek is opgeschort en het onwaarschijnlijk is dat het in de nabije toekomst wordt hervat, heeft UM besloten de dieren te laten plaatsen in adoptiegezinnen. “De dieren worden niet  meer worden gebruikt voor onderzoeksdoeleinden’’, verklaart de universiteit. Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren is verantwoordelijk gesteld voor het vinden van een nieuw thuis voor de honden.

De honden zouden bij het onderzoek een pacemaker krijgen die hartfalen opwekt. Deze bekendmaking leidde tot veel klachten en enkele dreigementen. Ook formuleerde de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) een petitie tegen de dierproeven die getekend werd door maar liefst 100.000 mensen. Hierop besloot UM de onderzoeken op te schorten. Voor ADC is dit niet genoeg. ‘’ADC zal haar acties voortzetten zolang er slechts sprake is van uitstel’’, meldt de organisatie op haar website. “Wat ons betreft zullen er nooit meer honden sterven in het proefdiercentrum van de universiteit.’’

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.