Leenstelsel gaat rücksichtslos worden ingevoerd

Univers-redacteur Jozien Wijkhuijs volgde gisteren het debat rond het leenstelsel.

Geen student, bijna-student of bezorgde ouder zal het niet weten: de politiek is van plan een leenstelsel in te voeren dat in plaats komt van de huidige basisbeurs. Gisteren werd het plan besproken in de Tweede Kamer. Het werd een avond vol holle termen, heen en weer gepingpongde verwijten en hier en daar een terechte kanttekening bij het ontwerp dat op tafel ligt.

Het debat werd onlangs vervroegd, want ‘studenten moeten snel weten waar ze aan toe zijn’. Er wordt nu gestemd op 11 november, handig genoeg drie dagen voor het grote protest op het Malieveld. Tom Hoven, de voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), herstelde zich snel en zei op Foliaweb:

‘Maar wij hebben nooit de illusie gehad dat we de Tweede Kamer zouden overtuigen. De meerderheid is zo groot, en er wordt een politiek spel gespeeld. Wij hebben altijd alle pijlen gericht op de Eerste Kamer. Die is minder politiek, en zal vatbaarder zijn voor de inhoud. Ik maak mij dus niet echt zorgen.’

Ondanks de strijdvaardigheid van Hoven en van een aantal politici tijdens het debat gisteren, leek niemand er echt in te geloven dat het leenstelsel er niet komt. Michel Rog van het CDA schopte wild om zich heen, maar had de schijn van zijn partij tegen. De tegenwerpingen van de andere partijen begonnen steeds met: ‘Maar wilde het CDA vroeger ook niet…’ en daarmee sloeg iedere vorm van discussie dood. Jasper van Dijk schermde met cijfers die hij bij navraag niet verder kon toelichten en vooral zijn herhaalde uitroep: ‘dit is een asociaal leenstelsel!’ bleef hangen. Mohammed Mohandis van de PvdA riep af en toe iets onbegrijpelijks en schudde vooral veel met zijn hoofd en Jesse Klaver riep triomfantelijk aan het begin van zijn betoog: ‘Mensen gebruikten de hashtag #waarisjesse. Nou, hier ben ik!’. Vervolgens verdedigde hij doodgemoedereerd zijn voorstel en deed weinig moeite om in te gaan op argumenten van anderen.

Waarisjepunt
Toen het debat ongeveer een uur bezig was, kwamen op Twitter de eerste zwaar verbitterde reacties al binnen. ‘Het debat is gezonken tot een kwaliteit die de Kamer niet waardig is. Schuldencoalitie gaat nog even los op @michelrog #waarisjessespunt?’ tweette de LSVb. Andere reacties waren: ‘Lastig is dat Kamerleden niet de indruk wekken dat ze naar elkaar luisteren… Op dat punt geen goed voorbeeld voor studenten’ en ‘De 4 partijen van het #leenstelsel-akkoord komen niet verder dan jij-bakken. Wat een niveau’.

Nee, dan de studenten. Meermaals werden er mensen van de publieke tribune verwijderd vanwege het verstoren van het debat. Dit was echter niet half zo spectaculair als het klinkt. Er werd twee keer op een fluitje geblazen, er werd geapplaudisseerd en sommigen – god verhoede – deden hun jas open om daaronder een t-shirt met de tekst ‘It’s not over, Jet’ te tonen. Ook de studenten lijken hun hoofd al treurig te laten hangen.

Na ons de zondvloed
Vanmiddag gaat het debat verder en reageert Minister Bussemaker op de gestelde vragen. Het is te hopen dat er, uit respect voor degenen die straks met de gevolgen gaan leven, inhoudelijk wordt gedebatteerd dit keer. Dan weten de studenten van de toekomst in ieder geval dat de politici goed hebben nagedacht voordat ze deze ingrijpende beleidskeuze maakten. En doet de zware financiële last misschien iets minder pijn.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.