LSVb dient klacht in bij AFM

De Landelijke Studenten Vakbond heeft een klacht ingediend bij de Autoriteit Financiële Markten. Het Ministerie van Onderwijs zou zich niet houden aan de overheidsregels voor veilig lenen.

Uitspraken van minister Bussemaker als: “Lenen is heel normaal” worden van commerciële geldaanbieders niet gepikt. Zij moeten werken met de disclaimer: Let op! Lenen kost geld. In plaats van eerlijke voorlichting te geven, gaat de minister volgens LSVb erg nonchalant om met de risico’s van leningen. Voorzitter Tom Hoven: ‘Juist de overheid moet daar eerlijk en transparant over zijn.’

Schuldenlast
Dinsdag 20 januari stemt de Eerste Kamer over het studievoorschot. LSVb stelt: als de plannen het halen, wordt van studenten verwacht dat zij een enorme schuld aangaan. Deze studenten worden nergens geïnformeerd over de risico’s daarvan. De minister ziet lenen als heel normaal, ook voor minderjarigen. Hoven: ‘Overal worden mensen gewaarschuwd: “Geld lenen kost geld”, maar de minister prijst het studenten actief aan.’

Daarnaast gaat de klacht in op de studieschulden van mbo-scholieren die de overstap maken naar het hbo. De voorwaarden waaronder de mbo-scholieren hun huidige studieschuld kunnen afbetalen, worden automatisch omgezet naar de voorwaarden van het nieuwe leenstelsel als zij het hoger onderwijs betreden. Hoven: ‘Dat is het veranderen van de regels tijdens het spel.’ Deze maatregel werpt volgens LSVb een onacceptabele drempel op voor de toegang tot het hoger onderwijs.

De LSVb vraagt de AFM een onderzoek in te stellen naar de handelswijze van OCW. Uiteraard moet het ministerie voldoen aan de regels die de overheid zelf heeft gesteld. Hier vind je de volledige klachtbrief.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.