Eerste Kamer maakt leenstelsel definitief

Tot grote teleurstelling van de scholieren- en studentenorganisaties heeft de Eerste Kamer gisteravond ingestemd met het leenstelsel. Tot op het laatste moment bestond bij onder andere de Landelijke Studentenvakbond, het Interstedelijk Studenten Overleg en het LAKS de hoop dat het plan zou sneuvelen.

Uiteindelijk waren 36 senatoren voor het plan, en 29 tegen. De mensen in het ‘voor’-kamp kwamen van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks. Vooral rond de PvdA werd vooraf getwijfeld of iedere senator voor ging stemmen en een aantal liet zich eerder op de dag nog erg kritisch uit. Het besluit betekent dat studenten die vanaf 1 september 2015 starten, het geld om hun studie te bekostigen moeten lenen.

Het debat was ditmaal sterk inhoudelijk. Vanuit de Eerste Kamer kwamen meer inhoudelijke, kritische vragen dan eerder in de Tweede Kamer. Minister Bussemaker reageerde blij en opgelucht. Tegen het NOS Journaal zei ze direct te beginnen met het ‘goed invoeren’ van het plan. Stap 1 is een adequate voorlichting. Ze zal daarbij op haar woorden moeten letten: de LSVb diende vorige week een klacht in bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), omdat Bussemaker zich niet zou houden aan de regels rondom het aanbieden van leningen. Voorzitter Tom Hoven: “Overal worden mensen gewaarschuwd: ‘Geld lenen kost geld’, maar de minister prijst het studenten actief aan.”

Reacties van Tilburgse studenten:

“Ontzettend balen, maar het was te verwachten.”
– Thijs Bakker (18), bachelor liberal arts and sciences

“Stom. Ze moeten niet bezuinigen op studenten, want dat zijn juist degenen die niet veel hebben. Ik moet nu inderdaad mijn master zelf gaan financieren, maar dat is maar een jaartje. Ik vind het vooral stom voor mijn broertje. Hij begint zijn leven met een grote schuld.”
– Mariam el Allaoui (24), bachelor rechten

“Ik begrijp het wel. Er moet ergens geld vandaan komen. Volgens mij is er niet echt een andere optie.
– Anna van Breda (25), master communicatiewetenschappen

“Rot, maar het heeft geen gevolgen voor mij. Ik heb  al vijf jaar studiefinanciering gehad.”
– Mark Escher (21), bachelor psychologie

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.