Recensie: The Interview is commotie niet waard

Een van de meest omstreden films van 2014, zo mag je The Interview gerust beschrijven. Want als Noord-Korea deze satirische komedie over Kim Jong-un wil bestrijden door filmproducent Sony te bedreigen met hacks, dan zal het wel een gevaarlijk scherpe film zijn, toch?

Om die vraag meteen te beantwoorden: nee. Het is een flauwe komedie, zoals je die kunt verwachten van knuffeldikzak Seth Rogen en mooiboy James Franco. Maar dat neemt niet weg dat het verhaal hier en daar een glimlach op je gezicht tovert.

Kim Jong-un heeft daddy-issues
Dave Skylark (Franco) en Aaron Rapaport (Seth Rogen) werken bij een soort van Amerikaanse RTL Boulevard. Franco speelt een macho-presentator en Rogen is de (wat verstandigere) producer van de show. De heren krijgen een once in a lifetime opportunity: een interview met de Noord-Koreaanse überführer Kim Jong-un. Dan klopt de CIA aan met een vraag. Zouden ze de dictator niet even kunnen uitschakelen? Eenmaal in het gesloten land blijkt de leider tijdens een ontmoeting een onzekere man die zich afvraagt of Margarita’s drinken en naar Katy Perry luisteren gay is. Ook blijkt dat Kimmetje daddy-issues heeft.

Controversieel
The Interview is omstreden, want Noord-Korea was niet gecharmeerd van de film. Hacks en dreigementen volgden, maar filmproducent Sony besloot om de satirische flick alsnog uit te brengen in de VS. Dat gebeurde dan alleen op internet en in de kleinere zalen. Dit zal ook in Nederland het geval zijn: vanaf 29 januari is The Interview ook een aantal Nederlandse bioscopen te bekijken.

Zelfspot
Maar beste Kim Jon-un, maak je niet druk. Je imago is na het kijken van The Interview niet veranderd: je blijft nog steeds de gevaarlijke dictator waar niemand hoogte van kan krijgen. Kim: ga lekker onderuit op de bank zitten, pak wat popcorn, kijk de twee uur durende satire en train je zelfspot. Dat kan de wereld anno 2015 wel gebruiken.

3/5

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.