Understanding Society

Als je de Universiteit van Tilburg, pardon, Tilburg University iets mag nageven is het wel dat ze in het Cobbenhagengebouw de samenleving begrijpen. Als geen ander weet de grootste universiteit van Noord-Brabant zich de normen en waarden van de moderne samenleving vol eufemismen en newspeak eigen te maken.

Excellent
Kijk maar eens naar de langslepende reorganisatie BEST. BEST staat voor Building Excellent Support at Tilburg University. Het overdadig gebruik van het woord ‘excellent’ verdient al een eigen verhandeling, maar dat laat ik graag aan de Rotterdamse filosoof Willem Schinkel over. Ik houd me bij de wel erg vergezochte afkorting BEST. Waarom zit de U van University bijvoorbeeld niet in de afkorting? En waar is ‘at’ gebleven?

Afijn, het gebruiken van zo’n term voor een reorganisatie is nogal lomp voor degenen die ontslagen worden. Zijn zij niet best? Passen zij niet in het best mogelijke plaatje van de Tilburg University? Daarnaast is de term BEST een teken van de onwrikbaarheid van de plannen en daarom nogal een schoffering voor de medezeggenschap. Immers, als je het BESTe plan al presenteert, dan zul je daarna nooit meer aanpassingen kunnen doorvoeren. Dat het College van Bestuur daar dan toch meermaals toe gedwongen werd, betekent gezichtsverlies.

TOP
Het was allemaal wel best, als het daarbij was gebleven. Maar BEST is nog niet eens klaar en TOP staat al voor de deur. TOP, het Tilburgs onderwijsprofiel, moet het onderwijs van alle opleidingen aan de Tilburg University nieuw leven inblazen. TOP moet onder meer ‘het merk Tilburg’ herkenbaarder maken.  Daarnaast wordt er een vrij semester ingeroosterd. Dat heet geen vrij semester, maar een ‘mobility window’. Je understand immers society of je understand het niet.

Door al die excellente topprojecten werd het dreigende einde van de Smeetskring een ondergeschoven kindje. De Smeetskring bestaat al 45 jaar en wordt gevormd door studenten van de Tilburg University die op vrijwillige basis Tilburgers met een inkomen onder de 35.000 euro helpen bij de belastingaangifte. De Smeetskring moet binnenkort haar pand verlaten en dreigt daarmee dakloos te worden.

Met de naam Smeetskring hebben ze dat misschien wel aan zichzelf te danken. Hoewel je zou denken dat de Smeetskring midden in de samenleving staat, moge het duidelijk zijn dat ze society niet understanden. Wanneer ze dat wel deden, hadden ze zich zelf wel Tax-help for Other People (TOP)  genoemd. Of Volunteers Enabling Tax returns (VET).  Of misschien hebben de society-understanders in het Cobbenhagengebouw nog wel een beter idee.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.