Studenten lenen minder maximaal

Het leengedrag van studenten is in de afgelopen jaren flink veranderd; studenten lenen een stuk minder. De overheid heeft het leengedrag beïnvloed door ‘nudging’. Dit blijkt het wetenschappelijk tijdschrift Economisch Strategische Berichten.

‘Nudging’ is het beïnvloeden van (keuze)gedrag door een zetje in de goede richting te geven. De overheid probeerde dit de voorbije jaren met studenten en hun studiefinanciering. En met resultaat: het maandelijkse bedrag dat studenten leenden nam af met bijna twintig procent, ongeveer 130 euro per maand.

Verandering overheid
Studenten hebben vier jaar recht op een prestatiebeurs en komen daarna in de leenfase. Voor 2009 kregen studenten die langer studeerden automatisch het maximale leenbedrag van 832 euro per maand. Als studenten dit wilden veranderen, moesten ze dit zelf doorgeven aan DUO. In 2009 kwam een wijziging in dit systeem. Studenten werden niet meer standaard op het maximale leenbedrag gezet, maar op het totale maandbedrag dat ze in de laatste maand van de prestatiebeurs ontvingen. Daarmee is het aantal studenten dat maximaal leende gedaald van 86 naar 11 procent.

Nog een wijziging
Vorig jaar voerde de overheid nog een wijziging door. De aanvink-optie ‘maximaal’ is weggehaald. Studenten moeten nu zelf het wenselijke leenbedrag invoeren en kiezen dus niet meer direct voor maximaal lenen. Op die manier denken studenten beter na over welk bedrag ze écht nodig hebben. Het percentage van studenten dat maximaal leent in de prestatiebeursfase is gedaald van 69 procent in 2009 naar 46 procent in 2015. Het gemiddelde leenbedrag daalde met 8 procent.

Rationeel nadenken
Uit onderzoek bleek dat standaardopties een groot verschil maken in het gedrag van mensen. Mensen, en in dit geval studenten, denken niet altijd rationeel na bij het nemen van beslissingen. Door de standaardopties te veranderen is het mogelijk om studenten beter te laten kiezen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.