WOII-gedenkplaten TilburgU in ere hersteld

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen negentien studenten van de Katholieke Economische Hogeschool om. De hogeschool is de voorloper van Tilburg University. De slachtoffers werden herdacht met houten gedenkplaten, maar die kwamen tijdens een verbouwing terecht in een opslag. Nu worden ze weer teruggehangen.

Vanaf 11 mei zijn de platen weer te zien voor iedereen die Tilburg University bezoekt. Op dit moment hangen ze verscholen in de portrettenzaal in het Cobbenhagengebouw. De eerste student overleed bij een Duits bombardement, een aantal anderen kwam als verzetsstrijder om in een concentratiekamp en weer anderen bezweken onder dwangarbeid. Professor Cobbenhagen, de grondlegger van de universiteit, zette zich tijdens de oorlog in om zijn studenten te behoeden voor dwangarbeid of deportatie.

Dat de gedenkplaten nu weer worden tentoongesteld, is een verdienste van het Cobbenhagen Center, dat nog in oprichting is. Professor Erik Borgman gaat dit centrum leiden en onderzoek doen naar de identiteit van de universiteit, het eigen erfgoed en de waarden van de wetenschap.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.