Front wint studentverkiezingen, hoogste opkomst ooit

De race om jouw stem is gelopen en Front heeft hem gewonnen. Fractie Front en Fractie SAM hebben deze week een harde strijd geleverd. De gemarineerde aardappels, plakkerige ijsjes, suikerspinnen en gelabelde flesjes water werden vanaf een afstandje tegen je wegkijkende gezicht aangegooid. Alles om de studenten maar te laten stemmen. En dat deden ze: 3223 keer op Fractie Front en 2467 keer op Fractie SAM.Thijs Pieters zei van tevoren dat de opkomst, 50.1%, de hoogste ooit is. Het is de eerste keer zelfs, dat meer dan de helft van de studenten heeft gestemd. Omdat hij verwacht niet boven het lawaai uit te komen als de uitslag eenmaal bekend is, feliciteert hij alle studenten vooraf.Iris Wester van SAM, reageert geëmotioneerd: “Je hoopt op vijf, en dan wordt het vier. We hebben er keihard voor gewerkt en ik vind dat we het verdiend hebben om te winnen, maar het mag niet zo zijn. Ik ben blij dat ik in de raad zit, maar we hadden het onze nummer vijf ook erg gegund. We zijn allemaal heel erg goede vrienden geworden en dan red je het liever met z’n allen. De opkomst is geweldig, je ziet dat het steeds meer gaat leven.”Machiel Hermans is pas na een half uur echt aanspreekbaar. Dit bevestigt hij zelf ook: “Ik ben sprakeloos. Natuurlijk ben ik blij, maar het is ook dubbel, omdat je dit hele traject met negen mensen ingaat en ook al weet je dat je die zesde zetel niet gaat pakken, er vallen toch mensen af. De andere vier hebben zeker aan deze winst bijgedragen. Maar natuurlijk is dit fantastisch, ik ben trots op iedereen.”Huidig raadslid Rowie Florijn van Front vindt het ook fantastisch dat het voor haar partij zo goed gelopen is. “We zijn nu twee keer op rij de grootste geworden. De opkomst is zo hoog omdat we keihard hebben gelopen, we hebben mensen bewust gemaakt en ervan overtuigd dat Front er voor hen is. Daar ben ik erg trots op.”Jeroen Wienen, vice-voorzitter van SAM, vindt de uitslag “heel dubbel. Ergens zagen we dit aankomen, want SAM en Front hebben verschillende tactieken. Wij houden het op de campus en online. Dan is dit een logisch gevolg, je krijgt minder faam, maar je werkt wel toe naar wat je wilt bereiken. Toch is dit natuurlijk extreem balen. Persoonlijk vind ik de manier waarop de twee partijen nu campagne voeren niet de goede manier. We hebben geprobeerd het te veranderen, maar Front wil dat niet. Dan moeten we mee, anders hebben we gelijk verloren. Ik ben benieuwd naar het aantal inhoudelijke stemmen. Het was leuk geweest als daar een button voor was: ‘ik stem inhoudelijk’.”Uitslagen
Stemgerechtigden 11577
Opkomstpercentage 50.1 %
Stemcijfer 5690
Blanco stemmen 115

1. Fractie Front 3223
2. Fractie SAM 2467Wil je alle cijfers zien? Klik dan hier

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.