Een abortus in ruil voor je academische carrière

Ze waren al begonnen met het aanleggen van een zwartboek van hun ervaringen met seksisme. Nu hebben ze er een website van gemaakt, die informatie en advies geeft over het onderwerp. Vier hoogleraren uit Leiden, prof. Sluiter, prof. Ellemers, prof. Crone en prof. Mesman, verenigden zich onder de naam Athena’s Angels.In nrc.next zegt Sluiter vandaag: “Wij zijn al hoogleraar, dus we kunnen makkelijk onbeschaamd activistisch zijn.” Die uitgangspositie geldt lang niet voor iedereen. De krant geeft een overzichtje van de cijfers: slechts 16 procent van de hoogleraren in Nederland is vrouw, terwijl 54 procent van de afgestudeerden uit vrouwen bestaat.

Op de website Athena’s Angels staan behalve cijfers ook een aantal voorbeelden van ervaringen die vrouwelijke wetenschappers instuurden. Een voorbeeld: “One female PhD confessed me today that a female professor asked her friend (a Phd female too) to consider the possibility to abort the baby when she learnt about her pregnancy. The experiences are so scary”

Of deze, over de twijfel aan het beoordelingsvermogen van vrouwen: “Enkele vrouwelijke docenten protesteren tegen het feit dat er weinig consequenties verbonden worden aan een bewezen geval van plagiaat door een student. De voorzitter van de examencommissie neemt dit protest niet serieus: hij zegt dat vrouwen nu eenmaal te emotioneel reageren.”

Professor Ellemers zegt in nrc.next: „Het zijn allemaal incidenten, mensen bedoelen het niet zo, foutje, sorry. Maar als je het allemaal bij elkaar optelt… Daarom zijn we deze site ook begonnen: om het probleem zichtbaar te maken. Als je al die voorbeelden bij elkaar ziet, kun je je beter voorstellen hoe het is om er iedere keer weer mee geconfronteerd te worden.” Ellemers doet onderzoek naar impliciet seksisme, dat volgens de website van Athena’s Angels zowel bij mannen als bij vrouwen leeft. Het doel van de site staat duidelijk geformuleerd op de beginpagina: “De missie van Athena’s Angels is om vrouwen en mannen werkelijk gelijke kansen te bieden op een loopbaan in de wetenschap.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.