Zo ziet de universiteit er in 2025 uit

Over 10 jaar staan de beste onderzoekers voor de klas, is het contact tussen student en docent intensiever, en krijgen studenten meer individuele begeleiding. Dat staat in de strategische onderwijsvisie die universiteitenkoepelorganisatie VSNU donderdag op Tilburg University presenteerde. Dat gebeurde tijdens een debat over de toekomst van de universiteit. De titel: ‘Goedemorgen professor!’

Webcolleges, MOOC’s, blended learning. Universiteiten kunnen en willen niet achterblijven in de snel veranderende wereld van digitalisering, internationalisering en flexibilisering. Tegelijkertijd wordt een aantrekkelijke campus voorspeld, met een 24/7 dynamiek en toegankelijkheid. Groei van het aantal studenten is niet langer een ambitie. Wel meer docent per student, en zo ook meer persoonlijke ontmoetingen. Docenten krijgen meer ruimte voor professionele keuzes. De campus zal een broedplaats zijn voor innovatie en creativiteit. Dé plek waar studenten zich cultureel, sociaal en academisch vormen. En de uitgelezen plek voor het opzetten van start-ups. Universiteiten zien zichzelf als primair verantwoordelijk voor de vorming van 18 tot 25-jarigen.

Maar daar is wel meer geld voor nodig, merken de universiteiten op. Het nieuwe leenstelsel levert wel extra middelen op, maar dat gaat om 230 miljoen euro. Terwijl universiteiten 1 miljard euro nodig zouden hebben. De VSNU doet een beroep op “een realistische overheid”. Die is noodzakelijk, want niet alle ambities kunnen uitgevoerd worden zonder acties van de overheid. Bijvoorbeeld het terugdringen van de bureaucratie en terughoudendheid bij het willen maken van nieuwe prestatieafspraken.

De visie is niet in steen gebeiteld. Komend jaar moet deze bediscussieerd en aangepast worden, in de academische wereld en daarbuiten. Zodat de visie universiteiten kan helpen bij het maken van strategische keuzes.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.