Zou het toeval zijn?

Zou het toeval zijn? RTL Nieuws meldde maandagavond dat verscheidene bestuurders van universiteiten declaratieregels omzeilen. Het blijkt dat er in hotels wordt overnacht die duurder zijn dan de normbedragen, dat er gebruik wordt gemaakt van auto’s met chauffeur en dat er businessclass wordt gevlogen terwijl dat economyclass zou moeten zijn. Daarom gaat minister Jet Bussemaker (Onderwijs) in gesprek met de universiteitsbesturen. Ze wil weten hoe de uitgaven zo inzichtelijk en transparant mogelijk kunnen worden gemaakt. Voorts gaat ze onderzoeken of de voorwaarden met betrekking tot declaraties aangescherpt moeten worden.Dat was dus gisteravond. En vandaag krijg ik per mail de wijzigingen doorgestuurd die zijn doorgevoerd ten aanzien van declaraties door personeel van Tilburg University. De gewijzigde voorwaarden waren overigens al op 1 januari van dit jaar ingegaan, maar blijkbaar was niet iedereen zich daarvan bewust en wordt en maar een beetje op los gedeclareerd. En dat terwijl de regels toch erg strikt zijn. Zo blijkt dat er een dubbele controle moet worden uitgevoerd: eerst moet de ‘hiërarchisch leidinggevende’ van de declarant diens declaratie ondertekenen, en vervolgens dient de directeur van de faculteit ook nog eens haar handtekening te zetten.

Je vraagt je wel af wie dan weer de declaraties van de hiërarchisch leidinggevenden en directeuren controleert en ondertekent. Ondertekent de ene bestuurder voor de andere? Of is daar een speciale commissie voor, in de wandelgangen ‘De Feestcommissie’ genoemd? Of zou het in Tilburg allemaal wel meevallen? Dat ze hier heel netjes volgens de regels declareren? Ik denk het wel, want ik ben erg goed van vertrouwen.

Maar ik zit nu wel in dubio

Maar ik zit nu wel in dubio wat ik moet doen. Ik heb namelijk mijn fiets naar de fietsenmaker gebracht omdat de remblokjes versleten waren. Mag ik de kosten van die remblokjes declareren, aangezien ik mijn fiets ook gebruik om – op zonnige en windvrije dagen – naar mijn werk te fietsen? Of wordt er dan gezegd: <em>Wat?! Alweer nieuwe remblokjes?! Wilt u in het vervolg niet zoveel remmen, dat is nergens goed voor!</em> Ook heb ik de laatste dagen nogal last van mijn rug ten gevolge van allerlei zware inspanningen die ik de afgelopen weken heb geleverd. Zal ik mijn ‘hiërarchisch leidinggevende’ vragen of het mogelijk is om de kosten van een fiets-met-chauffeur te declareren? Het zou fijn zijn als dat zou kunnen. Laat die remblokjes dan maar zitten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.