Natte TOP-week ook succesvol

Het is de eerste stap naar écht studentschap. Afgelopen week maakte een grote groep scholieren studenten die eerste stap tijdens de TOP-week. Dus géén schooljaar meer, maar een academisch jaar. En leren verandert in studeren. Als die nieuwe termen er allemaal inzitten, dan volgt kappen, feuten en braakjes leggen. Hoe ging het de nieuwbakken studenten af?

“Deze week gaan we jullie eens even leren zuipen”, schreeuwen twee TOP-papa’s, die liever niet met hun naam in het stuk willen. “Anders lijken we vervelende mensen.” De rest van de ouders heeft een gemoedelijkere aanpak; zij ontvangen de kindjes op maandag zonder geschreeuw. Daarna volgt een instructie.

Geen grote wijzigingen
Er waren dit jaar geen grote schokkende veranderingen in het programma, zoals die er eigenlijk bijna nooit zijn. Betekent dat dan dat de TOP-week minder spannend is? Nee. Misschien is hetzelfde programma juist de kracht van de week. Mentoren doen mee om het nostalgische gevoel van hun eerste week in Tilburg te herleven. Ondertussen vertellen ze trots aan de nieuwe lichting hoe het in zijn werk gaat in Tilburg. En die kindjes, tja, die weten toch niet beter.

Bovendien zijn onderdelen als de cantus, kroegentocht en poolparty ondertussen bewezen favorieten. “Een combinatie van drank, dansjes en baldadige nattigheid”, vertelt Jeroen Merkuur (22) over dat laatste feestje. Bij andere onderdelen klinken ook positieve geluiden. Wie bij een TOP-evenement rondloopt, merkt al snel dat de nieuwe student het naar zijn zin heeft. De regen is daar maar een smetje op. Tijdens het Stadsfestival deelde de organisatie ruim 1200 poncho’s uit om de boel te redden. Het mocht niet baten: de opkomst bleek magertjes. Bij de poolparty, een ander onderdeel waar lekker weer gewenst was, scheen het zonnetje wél vrolijk.

“The TOP-week in one sentence? Non-stop beer showers.”
– Dimitris, 22

Baas 
Maar zoals gezegd: de deelnemers hadden er weinig last van. Die voelden zich een week lang de baas van Tilburg. En eerlijk is eerlijk, ze zijn het dan ook wel een beetje. Probeer maar eens een rondje te fietsen door het centrum tijdens een van de stapavonden. Gegarandeerd dat je door de mensen- of fietsenmassa beter een paar blokjes om kunt fietsen.

Na een weekendje herstellen volgt deze week de harde realiteit. Om de échte baas van Tilburg te worden, zul je toch vooral ook moeten presteren in de collegebanken. “Maar daar ben ik ook wel aan toe”, zegt Laura (18) op het eindfeest. “Zo’n TOP-week is vermoeiend, joh.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.