BRUCE MEEUWIS

Ik keek vandaag in Brabants Dagblad en ik zag een mijnheer in een net pak met een stropdas, een bril en een dik hoofd.Die mijnheer bleek Guus Meeuwis te zijn, een zanger van het populaire Nederlandstalige lied en hij werd geïnterviewd door een andere nette mijnheer. Goh, dacht ik, zo’n volkszanger heeft toch doorgaans wat meer casual kleding aan, een spijkerbroek met een raar jasje, of een huispak met wat kettingen, of iets van klederdracht. Misschien kwam het omdat het interview werd afgenomen in een kerk- dat Guus dacht, laat ik maar een net pak aandoen en nog even naar de kapper gaan. Maar hij kwam werkelijk mijlenver af te staan van de gemiddelde zanger of muzikant die in de lichte muziek werkzaam is, toen hij op een gegeven moment zei dat zijn grote idool Bruce Springsteen was. Die heb ik nog nooit in een net pak gezien. Die verschilt net zoveel van Guus Meeuwis als Bassie de clown van Mark Rutte. Nog afgezien van de muziek dan.

Er zijn nog mensen die zich weten te herinneren dat Guus Meeuwis in het verleden rechten heeft gestudeerd aan de universiteit die zich thans Tilburg University noemt. Dat was toen hij net bekend aan het worden was met zijn bandje Vagant. De juridische faculteit was maar wat trots dat zich onder haar studenten een aankomende bekende Nederlander bevond. Er werd zelfs speciaal een docent aangewezen die ervoor moest zorgen dat Guus zijn studie en zijn carrière kon combineren. Op zekere dag kwam die docent bij mij langs met de vraag of ik in dit verband iets voor zijn protegé kon doen. Guus zou namelijk een vak gaan volgen dat ik in het tweede jaar gaf. Ik bood toen aan dat mijnheer Meeuwis voor dat vak, in tegenstelling tot de andere studenten, niet aan het schriftelijk tentamen hoefde mee te doen, maar dat hij wanneer het hem uitkwam mondeling zou worden getentamineerd. Maakte niet uit wanneer, hij hoefde maar aan te kloppen op het moment dat hij er klaar voor was.

Wel fijn natuurlijk dat een gesjeesde rechtenstudent toch nog een aardige boterham kan verdienen

Ik kan mij niet herinneren dat ik Guus Meeuwis ooit bij mij in de collegezaal heb gezien. Hij zal ook wel niet meer langskomen voor dat mondeling tentamen. Wel fijn natuurlijk dat een gesjeesde rechtenstudent toch nog een aardige boterham kan verdienen. Over beleg zal hij ook wel niet te klagen hebben. Laat dat alle eerstejaarsstudenten die aan het einde van een weinig geslaagde “college tour” een negatief Bindend Studieadvies krijgen tot troost strekken.

De uitzending van College Tour met Guus Meeuwis is morgen, om 20.30 uur op NPO3.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.