Inbraakgevoelig

Hoera! Tilburg voert eindelijk weer eens een lijstje aan: we waren in 2014 de Nederlandse stad met de meeste woninginbraken. Het was een spannende nek-aan-nek-race: maar liefst 5,5 schadeclaims per duizend inwoners scoorde Tilburg. Daarmee bleven we Eindhoven (5,4 claims) nét voor. Een prestatie van formaat. In 2013 stond Tilburg ‘slechts’ op de vijfde plek in de top-10 van meest inbraakgevoelige steden.

Ach ja, het kan verkeren. Een week eerder was nog groot in het nieuws hoe het aantal inbraken in Tilburg met maar liefst 50 procent zou zijn afgenomen. Een spectaculaire daling dankzij WhatsApp. In de schôônste stad van ’t laand zijn namelijk duizenden inwoners aangesloten bij een WhatsApp-buurtwacht, en dat schrikt inbrekers af.

Niet om het één of ander, maar dat is nogal een discrepantie: stijgen van plek 5 naar plek 1 in de top-10 van meest inbraakgevoelige steden, terwijl tegelijkertijd het aantal inbraken met de helft is afgenomen.

In de schôônste stad van ’t laand zijn namelijk duizenden inwoners aangesloten bij een WhatsApp-buurtwacht

Maar het is onderzocht door Tilburg University, in opdracht van de gemeente. Onderzoeker Martijn Akkermans vertelt op deze site hoe het een en ander in zijn werk ging: “De Tilburgse Whatsapp-groepen bestaan al een jaar. Van de gemeente kregen wij alle data, zodat we die konden doorrekenen en analyseren.”

Vraag ik me toch af hoe gekleurd de voor- en na-cijfers waren die de gemeente aanleverde. Politiek is namelijk iets anders dan wetenschap; het één is partijdig, het andere niet. Daarom vind ik het ook zo schattig dat masterstudent Akkermans oprecht verbaasd is over alle media-aandacht: “We halen de voorpagina van de krant en alles!”

Ja Martijn, daar zorgt de afdeling publiciteit & marketing van de gemeente wel voor!

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.