Die Toffe Peer is dik verdiend

Voor de tweede keer stond collegevoorzitter Koen Becking vorige week te glimmen met een Toffe Peer-Award in zijn handen. Vorig jaar ging de eerste vergulde vrucht al naar Tilburg en dit jaar is Becking weer de gelukkige.De prijs is bedoeld om universiteiten en hogescholen aan te moedigen om goed met hun medezeggenschap om te gaan. Elke medezeggenschapsraad wordt gevraagd hoe hun verhouding is met het bestuur. De beste universiteit krijgt bij wijze van relatiegeschenk een Toffe Peer-Award. In Tilburg is de band tussen medezeggenschap en bestuur op alle fronten prima en dus is die Award dik verdiend.Dit voorjaar ontbrandden aan vrijwel elke universiteit protesten tegen rendementsdenken, tegen ongewenste bestuurders en tegen te grote vastgoedprojecten. Alleen in Tilburg bleef het, met uitzondering van een lolbroek in een slaapzak stil. De medezeggenschap functioneert hier prima en daarom is protest niet nodig, vertelde Rowie Florijn van de grootste studentenpartij, Fractie Front.

En ontken het maar eens. Er zijn geen riskante vastgoedprojecten en het bestuur heeft een relatief groot draagvlak. Hier kennen bestuur en medezeggenschap hun rol in de paringsdans. Het resultaat is steeds hetzelfde: een kindje waar het bestuur blij mee is en waarmee de medezeggenschap kan leven. Als er achterkamertjes of snoepreisjes nodig zijn om te masseren, dan voelen medezeggenschappers en bestuurders dat steeds feilloos aan. Alles is beter dan een slechte relatie, zo denken ze allebei, en zo zijn ze intens in elkaar verstrengeld.

Hier kennen bestuur en medezeggenschap hun rol in de paringsdans

Dat leidt precies tot het efficiënte en effectieve bestuur, dat de regering voor ogen had toen ze dit systeem van medezeggenschap invoerde. Vóór de jaren negentig bestuurden een vertegenwoordiging van studenten en medewerkers de universiteit. Zij benoemden en ontsloegen de rector en zij bepaalden als een soort Tweede Kamer de koers van de universiteit. Dat leidde soms tot eindeloze en inefficiënte discussies. Vandaar dat het efficiënter moest, vond het eerste Paarse kabinet. Het kabinet bedacht daarom een systeem van medezeggenschap, in plaats van zeggenschap.

In andere steden bleek dit jaar dat het maar net van de bestuurders en de verkozen medezeggenschappers af hangt hoe goed de medezeggenschap functioneert. Voor de Tilburgse prijzenkast is het daarom te hopen dat collegevoorzitter Koen Becking een nieuwe termijn krijgt. Dan moet het met die derde Toffe Peer helemaal goed komen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.