Het zou raar zijn als vrouwen even gelukkig waren als mannen

Het zou raar zijn als vrouwen even gelukkig waren als mannen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een grootschalig onderzoek gedaan naar hoe gelukkig de Nederlander is. Voor het eerst werden niet alleen meetbare factoren meegenomen, maar ook subjectieve factoren, zoals geluksgevoel. En wat blijkt? Nederlandse mannen zijn gelukkiger dan de vrouwen. Beide seksen zijn wel even tevreden met hun leven.Het onderzoek, uitgevoerd via een enquête onder 10.000 mensen, laat zien dat 69 procent van de mannen zegt (bijna) altijd gelukkig te zijn. Ditzelfde geldt voor 64 procent van de vrouwen. In Het Journaal zegt Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS: “Mannetjes verschillen van de vrouwtjes.” Volgens hem staan mannen volgens dit onderzoek positiever en zekerder in het leven, en denken vrouwen meer na en zijn ze zorgelijker. Daarna zegt hij dat er ook hersenonderzoeken zijn die laten zien dat vrouwen anders denken.

“Mannetjes verschillen van de vrouwtjes”

Volgens hoogleraar Ilja van Beest (TSB) is de uitkomst dat mannen gelukkiger in het leven staan helemaal niet zo opmerkelijk. “Als wetenschapper denk ik bij de berichtgeving rond dit onderzoek vooral dat het gekker zou zijn als vrouwen even gelukkig waren. In Nederland worden allerlei pogingen gedaan om vrouwen op het gebied van kansen en salaris op een gelijkwaardig niveau te krijgen als mannen. Dus dan zou het politiek gezien gek zijn als vrouwen geen hinder ondervinden van de ongelijkheid,” zegt hij. “Pas als alle andere factoren zijn uitgesloten, kun je spreken over een verschil in perceptie, in de hersenen.”

Het idee van de gelukkige man correspondeert met het stereotype dat mannen ‘de baas’ zijn, zegt Van Beest. Er zijn ook factoren gemeten die voor mannen en vrouwen gelijk zijn, bijvoorbeeld gezondheid, de factor die het meeste van invloed is op ons geluksgevoel.

Het gehele onderzoek ‘Welzijn in Nederland’, vind je hier.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.