Rasti Rostelli

Hypnotiseur Rasti Rostelli heeft een student van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen verwond met pijl en boog. Tijdens een workshop voor tweedejaars studenten Creatieve Therapie gaf hij een hypnose-act. Daarbij schoot Rostelli per ongeluk een pijltje op de kin van een deelnemer.

Alsof dit alles nog niet treurig genoeg is, werd de workshop daarna stilgelegd. Twee studentpsychologen werden ingevlogen om de groep op te vangen. De getroffen student kreeg een hechtpleister op zijn kin. Er werd nazorg beschikbaar gesteld voor alle betrokkenen.

Volgens de hypnotiseur was dit de eerste keer dat een student werd neergeschoten. Normaal ging zijn act altijd goed.

Ik vraag me af: waarom dit alles? Wat heeft een volbloedidioot als Rasti Rostelli op een hoger onderwijsinstelling te zoeken? Hoe komt het dat niemand zijn kruisboog heeft afgepakt? Waarom waren die studenten niet gewoon aan het studeren?

In een persbericht stelt de HAN dat de workshop onderdeel was van een week vol symposia “waarin studenten uit het tweede jaar geconfronteerd, verrast, meegesleept en ontroerd werden.”

Vooral op de onderdelen confrontatie en verrassing heeft de week hoog gescoord, lijkt me.

Ook stelt de HAN dat de week werd benaderd op een “vernieuwende en ervaringsgerichte wijze”. Wederom: check.

Studenten moeten leren. Dat doe je door boeken te lezen en stages te lopen. Af en toe een debat kan ook geen kwaad. Maar waarom studenten geconfronteerd, verrast, meegesleept en ontroerd moeten worden is mij een raadsel.

De opvatting dat je studenten zoveel mogelijk moet prikkelen en uitdagen wordt steeds wijdverbreider. Niet alleen op het hbo, ook aan universiteiten. Ik weet niet of de student daar slimmer van wordt. Een workshop met Rasti Rostelli lijkt mij naast prikkelend vooral debiliserend. Ook als hij geen cursisten overhoop schiet.

De komende weken kunnen studenten van Tilburg University deelnemen aan Art Atelier. Een cursusreeks waarbij je kan “experimenteren met beeldende materialen als wascokrijt, papier, verf en klei”.

Ik houd mijn hart vast. Nog even en studenten kunnen zich inschrijven voor een cursus mentale weerbaarheid door Badr Hari. Zet de studentpsychologen maar alvast op stand-by.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.