Online bedelen

Jet Bussemaker kan trots zijn: de Erasmus Universiteit Rotterdam is haar eigen crowdfunding-site begonnen.

Sinds maandag kan er geld overgemaakt worden. De nood is hoog, want de site is zo snel in elkaar geflanst dat de bezoeker de ene keer met ‘u’ en dan weer met ‘jij’ wordt aangesproken.

Maar een kniesoor die daarop let. Er kunnen bedragen vanaf een tientje worden overgemaakt: aan projecten op de universiteit die “over onvoldoende middelen beschikken, maar van grote betekenis kunnen zijn.”

Twee staan er al online. Een project voor een monument voor mensen die hun lichaam na hun dood ter beschikking stelden van de wetenschap, plus een project voor het Erasmus Centre for Entrepreneurship.

Even ben ik onder de indruk. Nog geen week bezig en nu al is via de website 5.000 van de benodigde 10.000 euro voor het monument ingezameld!

Oh nee, toch niet.

Wie door klikt, ziet dat drie donateurs een tientje hebben gegeven (“nog 997 beschikbaar”), eentje 25 euro (“nog 999 beschikbaar”) en eentje 50 euro (“nog 199 beschikbaar”). De 100, 150, 250 en 500 euro zijn op het moment van schrijven nog leeg.

Die 5.000 euro’s hebben niets met de site van doen. Ze waren “eerder al ingezameld,” volgens een woordvoerder.

Wederom: een kniesoor die daarop let.

Even verder lees ik dat alle donaties volledig ten goede komen aan de projecten. Maar waarom staat er dan in de aan elkaar gecopy-paste disclaimer dat aan de inhoud van de website geen enkel recht kan worden ontleend?

Daar mag ik graag lang en diep over peinzen. Wellicht is het een doordenkertje! Immers: de disclaimer behoort ook tot de website. Dus met andere woorden: de disclaimer meldt dat aan de disclaimer geen enkel recht kan worden ontleend.

Of is het de disclaimer die over de disclaimer meldt dat aan de disclaimer geen enkel recht kan worden ontleend? Wat een prachtig Droste-effect!

En wat een genot om eindelijk weer eens zoveel goedbedoeld amateurisme te mogen aanschouwen. Maar toch: misschien moet de Erasmus Universiteit de eigen rechtenfaculteit even naar de site laten kijken.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.