Minister hoopt op aangiftes tegen radicale rector

Minister Bussemaker (Onderwijs) hoopt dat mensen aangifte gaan doen tegen de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam. Rector Ahmet Akgündüz komt keer op keer in het nieuws met radicale standpunten. Bussemaker zei in het vragenuurtje van de Tweede Kamer dat ze het graag zelf zou doen, maar hiertoe juridisch niet gemachtigd is omdat zij geen ‘benadeelde partij’ is.

Rector Akgündüz heeft hij onder meer hatelijke teksten geuit over homoseksuelen, joden, Armeniërs, alevieten en Koerden en Turken die zich te pro-westers uiten of gedragen. Ook noemde hij de plegers van de aanslag in Ankara ‘helden’. Bussemaker zei dat dit onacceptabele uitspraken zijn die haaks staan op de Nederlandse waarden en normen.

De rector en het bestuur van de Islamitische Universiteit Rotterdam zijn inmiddels al diverse malen door het ministerie aangesproken op dit laakbare gedrag. Maar de betrokkenen lijken daar lak aan te hebben. De minister zei daarom het vertrouwen in zowel rector als bestuur volledig kwijt te zijn. Omdat de universiteit zich als instituut gewoon aan de regels houdt en aan alle eisen voldoet, kan Bussemaker op dit moment zelf geen maatregelen nemen. Wel is zij al lange tijd bezig met een wet die het haar mogelijk moet maken in dit soort situaties wel in te grijpen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.