OVER UITERLIJKHEDEN

Of je het in Keulen hoort donderen. Een Nederlandse zegswijze die totale verbazing, meer nog verbijstering uitdrukt. En in Keulen heeft het gedonderd, met Oud en Nieuw, en dondert het nu nog steeds. Inmiddels zijn er vijfhonderd aangiften gedaan tegen – om met een woordvoerder van de politie te spreken – “mannen met een Arabisch uiterlijk”. Het blijkt intussen dat het hier niet om een incident ging want ook in de Duitse plaats Bielefeld zijn vrouwen massaal het slachtoffer geworden van een grote groep bronstige mannen met een Arabisch uiterlijk. Aanranding, beroving en zelfs verkrachting viel hen ten deel.Het kon natuurlijk niet uitblijven dat hier reacties op zouden volgen. Bielefeld heeft de primeur. Daar hebben neonazi’s, voetbalhooligans, leden van motorbendes en andere mannen met een Arisch uiterlijk amok gemaakt. Winkelruiten zijn ingegooid, auto’s in brand gestoken, buitenlanders in elkaar geslagen en zo meer. Kristallnacht, versie 2.0. De Duitse regering tracht met een belofte van strengere maatregelen tegen criminele asielzoekers de boel te sussen. Bondskanselier Angela Merkel heeft aangekondigd dat in de toekomst asielzoekers die zich aan seksuele en andere delicten schuldig maken, snel moeten kunnen worden uitgezet. In de toekomst? Hoezo in de toekomst?

In België kiest men intussen voor een andere oplossing. In dit land, waar dergelijk vrouwonvriendelijke gedrag in het verleden op kleinere schaal is voorgekomen, begint men nu met cursussen om asielzoekers met een Arabisch uiterlijk respect voor vrouwen bij te brengen. Een cursus omgaan met vrouwen. Zouden ze daarin ook een rollenspel doen? Dat Achmed voor vrouw speelt, en dat Mohammed op een vrouwvriendelijke manier met haar omgaat? Lijkt me niet zo’n goed idee. In een Nederlands asielzoekersopvangkamp (mooi woord voor Scrabble) worden homovluchtelingen geïntimideerd en weggepest, dus je weet maar nooit, je kunt maar beter niet de schijn wekken.

Somalische mannen schijnen niet eens te kunnen koken. Hooguit van woede

In Nederland vinden de officiële instanties zulke opvoedcursussen vooralsnog niet nodig, maar de hier vertoevende asielzoeker annex schrijver Yusuf Abdi Mohamed, auteur van het boek Asielzoeker in Nederland, ziet hier toch een mooie taak weggelegd voor reeds ingeburgerde lotgenoten. Die zouden nieuwkomers met een Arabisch uiterlijk kunnen voorlichten over de positie en de rechten van de vrouw in ons land. In een interview in het Brabants Dagblad geeft deze volledig ingeburgerde Mohamed aan dat hij ook wel heeft moeten wennen aan de Nederlandse vrouw. Bijvoorbeeld dat hier een vrouw een man recht in de ogen mag kijken, en dat een man een vrouw niet mag slaan om zijn zin te krijgen, en dat een man en een vrouw ongetrouwd mogen samenwonen, en dat het hier niet vanzelfsprekend is dat een vrouw voor het eten zorgt. Somalische mannen schijnen niet eens te kunnen koken. Hooguit van woede.

Ik kan mij voor een deel wel in zijn woorden vinden. Ik moet hier in Nederland ook nog steeds wennen aan vrouwen, inclusief mijn eigen vrouw. Ik weet niet of ze mij ooit recht in de ogen kijkt, omdat ik zelf nooit iemand recht in de ogen durf te kijken. Maar ik sla haar nooit om mijn zin te krijgen. Ik beschik over maar weinig lichaamskracht en over nog minder weerstandsvermogen als ze terug mocht slaan. Als ik al zin heb. Ik wil ook best wel af en toe voor het eten zorgen, maar dat wil zij niet en vanuit een oogpunt van volksgezondheid en algemeen welzijn valt daar veel voor te zeggen.

Het is eigenlijk te gek voor woorden, met onze mensenrechten, met onze Grondwet en al die verdragen waarin het gelijkheidsbeginsel, het verbod van discriminatie, de waarborg van fysieke integriteit en tal van andere fundamentele rechten zijn verankerd. Maar misschien wordt het tijd om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens eens te herzien. Of aan te vullen. Speciaal voor al die asielmannen met een Arabisch uiterlijk. Wellicht een hoofdstuk erin opnemen met daarin een Universele Verklaring van de Rechten van het Mens. Kunnen een hoop Nederlandse mannen ook nog wat van leren. Laten we het over de Duitsers verder maar niet hebben. Grote kans dat daar het boek Daar is hij weer (over ene Adolf H.) de zoveelste herdruk krijgt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.