Omarm de zesjesstudent

De poort wordt steeds smaller voor zesjesstudenten. Studentenraden en -bonden luidden recent zelfs de noodklok. Masteropleidingen selecteren steeds strenger. Met een zesje je bachelor halen en daarna doorstromen naar een master? Dat gaat niet meer zo makkelijk. Het aantal masteropleidingen dat selecteert aan de poort groeit. Zo moet je voor sommige masters gemiddeld een zeven staan, of een toelatingstoets doen.

Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) waarschuwt dat het voor zesjesstudenten moeilijker wordt om een master te volgen en vreest voor de toekomst. De vrees is terecht, maar het is naïef om te denken dat die ook door universiteiten wordt gedeeld.

Daar is het weren van de zesjesstudent al jaren een beleidspunt. Het invoeren van de harde knip, het afschaffen van de ‘doorstroommaster’ eind 2014 en nu weer de strengere selectie: alles is erop gericht om alleen maar toppers aan de top te krijgen. En er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit beleid in de toekomst wordt gewijzigd. ‘Excellentie’ is vandaag de dag het toverwoord. De zesjesstudent is de lul.

“De zesjesstudent is de hoeksteen van het hoger onderwijs”

Wat voor het gemak wordt vergeten, is dat de zesjesstudent eigenlijk de hoeksteen van het hoger onderwijs is. Want bij het recht op onderwijs, hoort ook het recht op middelmatigheid. Het recht om met je hakken over de sloot een diploma binnen te hengelen. Vervalt dit recht op middelmatigheid, dan wordt het onderwijs een speeltje van de elite en verliest het zijn emanciperende kracht.

De zesjesstudent kan iemand zijn die met minimale inspanningen een maximaal resultaat wil bereiken. En zolang de zes als een voldoende telt, is dat zijn goed recht. Maar de zesjesstudent kan ook iemand zijn uit een sociale achterstandspositie die met hangen en wurgen, op de toppen van zijn kunnen, nét die master binnensleept, en zichzelf zo hogerop de maatschappelijke ladder knokt.

Een betere toekomst begint vanaf een zes. Dat uitgangspunt moet ‘gewoon’ blijven. Het wordt tijd dat universiteiten beseffen dat succesvol onderwijs bestaat uit toegankelijk onderwijs. Vier de middelmaat. Zorg dat de poort voor de zesjesstudent breed genoeg is.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.