Pinnen moet

Twee bioscoopkaartjes betalen met een briefje van twintig? In Cinecitta is dat onmogelijk. Enkel pin wordt daar geaccepteerd.

Mag dat? Cash is toch een wettig betaalmiddel? Ja, dat mag, want de wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Zelfs de stadswinkel van de gemeente Tilburg accepteert enkel nog pin wanneer je bijvoorbeeld je paspoort wilt verlengen. Was het tot voor kort nog: ‘Klein bedrag, pinnen mag’ – nu móét het.

De geest van de consument wordt in rap tempo rijp gemaakt voor de cashloze maatschappij. In Noorwegen bijvoorbeeld willen banken dat contant geld vanaf 2020 tot het verleden behoort. Nog maar vier jaar, dan wordt de natte droom van elke bank werkelijkheid.

Nog even en we leven in een maatschappij waarin elk product dat je koopt, ja, je complete levenswandel bij jouw bank bekend is. Wat gaat je bank met die ‘big data’ doen? Analyseren, want de uitkomsten zijn volgens banken een “potentiële goudmijn voor bedrijven.” Dat geloof ik direct. Wat zal je zorgverzekeraar graag van de bank willen weten of je wel eens een pakje sigaretten koopt.

Niemand neemt je privacy serieus

Het gaat niemand wat aan waar je winkelt, wat je er koopt en hoeveel geld je uitgeeft. Maar ik vraag me af hoeveel mensen daar nog steeds zo over denken. Niemand neemt je privacy serieus. Bedrijven sowieso niet meer. Verhuis maar eens een keertje. Het is wonderbaarlijk hoe snel de Postcode Loterij, waaraan je nog nooit hebt deelgenomen, je weet te vinden.

Er is geen houden meer aan. De Belastingdienst weet hoeveel ik verdien, Bol.com weet wat ik lees, mijn provider weet welke sites ik bezoek en dankzij mijn smartphone ook waar ik ben op elk moment van de dag. De Nederlandse Spoorwegen kennen mijn complete reisgedrag.

En Albert Heijn kijkt via mijn bonuskaart mee in mijn koelkast. Die data worden niet ter beschikking gesteld aan derden, staat er te lezen in de voorwaarden van de grootgrutter. Maar dat justitie er sinds jaar en dag gewoon in mag rondsnuffelen, wordt weer niet vermeld.

En boven al deze bedrijven en overheidsinstellingen hangt de bank, als de grote spin in het web, met inzicht in letterlijk álle geldtransacties. Als dat maar goed gaat. Of zal het zo’n vaart niet lopen? Je moet wel heel veel vertrouwen in je bank hebben om zo’n toekomst zonder zorgen tegemoet te zien.

Benieuwd wanneer George Orwell’s 1984 weer eens in Cinecitta draait.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.