Het vrije woord geldt alleen voor Geert Wilders

“Niemand zal mij doen zwijgen,” twitterde Geert Wilders. “Ook niet over Marokkanen. Geen terreurbedreigingen, geen OvJ met onzinaanklachten, geen rechter. Niemand.”

De PVV’er reageerde hiermee op de ‘onzinaanklachten’ van het Openbaar Ministerie. Wilders wordt aangeklaagd voor het aanzetten tot haat en discriminatie en voor belediging. Aanleiding is de ‘meer of minder Marokkanen’ uitspraak op de avond van de gemeenteraadsverkiezing in 2014.

De reactie van Wilders was te verwachten. Met zijn partij verdedigt hij het vrije woord. De PVV beschouwt dit als een hoeksteen van de democratische rechtsstaat die Nederland is. Een Wilders die zich de mond laat snoeren? Ondenkbaar.

Januskop
Vorige week noemde de Tilburgse hoogleraar Paul Frissen het verhaal van Wilders ‘fascistisch.’ In radioprogramma De Stemming zei hij: “Een bevolkingsgroep apart zetten, en suggereren dat deze verwijderd moet worden, dat is het klassieke fascistische verhaal door de geschiedenis heen. Het demoniseren van delen van onze populatie, die hem niet bevallen, dat kennen we uit de geschiedenis.”

“Wilders laat zichzelf niet de mond snoeren, maar legt mensen met afwijkende meningen graag het zwijgen op”

Dat schoot de PVV in het verkeerde keelgat. De partij klopte meteen bij onderwijsminister Jet Bussemaker aan. Of ze ook vond dat de hoogleraar ‘niet meer te handhaven is?’ Of het niet tijd werd om Frissen ‘uit zijn functies te ontheffen?’

Wilders laat zichzelf niet de mond snoeren, maar legt mensen met afwijkende meningen graag het zwijgen op. Het vrije woord wordt door hem alleen verdedigd voor een select gezelschap. Het typeert de Januskop van Wilders. Wat hij met de ene hand geeft, neemt hij met de andere.

Voltaire
Door de vrijheid van meningsuiting alleen voor zichzelf op te eisen, laat Wilders zien dat hij niet de vriend maar de vijand van het vrije woord is. Van de beroemde uitspraak van Voltaire (“Ik deel uw mening niet, maar zal mijn leven geven voor uw recht haar uit te dragen.”) heeft hij geen snars begrepen.

Mensen die de vrijheid van meningsuiting alleen voor zichzelf opeisen, is daar niet een woord voor? Volgens mij wel. Het begint met een d en eindigt op ictator.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.