Franse vrouw promoveert op 91-jarige leeftijd

91 jaar oud zijn en op je onderzoek promoveren. Je moet het maar kunnen. De Franse Colette Bourlier deed het. Na dertig jaar werk rondde ze afgelopen dinsdag haar proefschrift ‘De arbeidsmigranten in Besançon in de tweede helft van de twintigste eeuw’ af.

Op haar zestigste gaat Colette met pensioen. Ze besluit om aan de University of Franche-Comté te gaan studeren om de methoden van onderzoeken te leren. Eén jaar later behaalt ze haar master’s degree. Daarna begint ze aan haar proefschrift. Haar promotor, hoogleraar Serge Ormeaux, vertelt woensdag aan maCommune.info dat het geen normaal proefschrift is: “Een onderzoek voor promotie duurt nu gemiddeld drie jaar.” Toch was het onderwerp interessant genoeg om er dertig jaar over te doen aldus de hoogleraar.

Colette Bourlier geeft aan de Universiteit toe dat ze af en toe een pauze heeft genomen. Bourlier: “Ik ben erg opgelucht dat hij af is, ik ben erg snel moe op mijn leeftijd.” Ze zegt het nu anders aan te gaan pakken. “Ik ga nu een normaler leven leiden om te kunnen rusten”, vertelt ze aan de Franse krant.

De jury bestempelt haar werk als “zeer eervol”. Ook mag de kersverse dr. Bourlier een eremedaille van de stad Besançon in ontvangst nemen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.