Geen diploma zonder Engels op Avans

Studenten die komend jaar aan Avans Hogeschool willen beginnen, moeten aan het eind van hun studietraject hun Engels op niveau hebben. Als hun Engels niet goed genoeg is, krijgen ze geen diploma.

Volgens Avans komen hun studenten in een steeds internationaler werkveld. Daarom moeten zij zich ook in het Engels kunnen redden. Het niveau dat de hogeschool eist is ongeveer gelijk aan dat van het vwo. Avans biedt lessen aan die worden toegespitst op het beroep waar ze voor worden opgeleid. Het niveau wordt getest door middel van een taaltoets. Scoort de student daar geen voldoende, dan kan hij in de zomer bijlessen volgen.

De norm geldt vooral voor hbo’ers in de economische sector. Ook stelt Avans eisen aan bijvoorbeeld technici en studenten in zorg en welzijn. “Die hoeven in hun werk misschien niet vaak Engels te spreken”, legt projectleider Bart van Woerkom uit aan Trouw. “Maar we willen dat ze ook Engelstalige vakliteratuur kunnen bijhouden.”

[poll id=”95″]

 

Naar eigen zeggen is Avans de eerste hogeschool die dit traject start. “Dit past wel bij een benadering waarbij we meer profilering willen waarbij niet alle hogescholen hetzelfde hoeven te doen”, vertelt Minister van Onderwijs Jet Bussemaker tegen Radio 1. “Ik vind het wel heel belangrijk dat we nagaan wat precies de argumenten zijn. Ik begrijp dat men zegt dat het om de aansluiting bij de arbeidsmarkt gaat. Opleidingen worden ook steeds internationaler, dus daarbij moeten zij aansluiten. Maar ik wil wel een algemene discussie over Engels in het hoger onderwijs”, gaat de minister verder. Daarom laat Bussemaker een verkenning uitvoeren door de Nederlandse Academie voor Wetenschapen (KNAW). De KNAW kijkt niet alleen naar de positieve effecten maar ook naar de bezwaren van ‘verengelsing’ in het hoger onderwijs.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.