Boem! En weg universiteit

Nieuws dat de Nederlandse kranten niet haalde. In het weekend van 19 en 20 maart vernietigden gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie de universiteit van Masul. De anderhalf miljoen inwoners tellende Iraakse stad ligt sinds de zomer van 2014 in door IS bezet gebied.

Chris Woods, de directeur van Airwars.org (een Britse organisatie die burgerslachtoffers documenteert in Irak en Syrië) meldt aan de website Vice dat de vernietiging van de universiteit compleet is. De campus was volgens het Pentagon een legitiem doelwit omdat IS enkele gebouwen in gebruik zou hebben als hoofdkwartier en trainingscentra.

Hoeveel studenten en burgers om het leven zijn gekomen, is niet bekend. De schattingen lopen uiteen van enkele tientallen tot ruim tweehonderd burgerdoden en zeshonderd gewonden, niet in de laatste plaats omdat de bombardementen overdag plaatsvonden. De mail van een Iraakse academica aan de Belgische website DeWereldVanMorgen loopt over van woede.

Het Pentagon zegt het ‘incident’ te onderzoeken en claimt dat bij de 11.000 westerse luchtaanvallen (40.000 gegooide bommen) die de afgelopen anderhalf jaar in Syrië en Irak plaatsvonden, slechts 21 burgers het leven lieten. Airwars.org houdt het aantal burgerdoden op minstens duizend.

Vragen doemen op.

Nederland bombardeert ook in Irak. Zaten er ook Nederlandse F16’s bij? Niemand die het weet, want het ministerie van Defensie brengt weliswaar wekelijks rapporten uit over bombardementen, maar daarin staan nooit data of locaties, want dat zou “radicalisering kunnen aanwakkeren.”

Gut ja, radicalisering. Boem: burgerdoden in Masul. Boem: burgerdoden in Brussel. Houdt het een verband met het ander? Niemand die het weet.

Kloppen de cijfers van het Pentagon? Niemand die het weet. Is de mail van de Iraakse academica betrouwbaar? Niemand die het weet. En niets is te verifiëren. Kranten doen niet eens een poging.

Daar zit je dan als westerse nieuwsconsument, denkend dat je alles weet dankzij onze ‘onafhankelijke journalistiek’. Laat me niet lachen. Het enige wat je met zekerheid weet, is dat je enkel datgene weet wat de overheid wíl dat je weet.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.