Artsen in spagaat: bang voor claims en zorgverzekeraars

Artsen in spagaat: bang voor claims en zorgverzekeraars

Artsen behandelen niet altijd om primair medische redenen. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor een schadeclaim van patiënten, familie en zorgverzekeraars of dat kosten niet vergoed worden door de zorgverzekeraar. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Beroepseer en VvAA, adviesorganisatie voor medici en zorginstellingen. Het onderzoek gebeurde onder leiding van Thijs Jansen, onderzoeker aan de TiU, school voor Politiek en Bestuur.

Van de ruim twaalfhonderd ondervraagde zorgverleners geeft 80 procent aan wel eens een andere behandeling te geven dan zij optimaal vinden. Zij voelen druk van patiënten, familie en zorgverzekeraars. Die druk komt volgens Thijs Jansen mede doordat patiënten en hun familie steeds assertiever zijn in de behandelkamer, vertelt hij aan Trouw.

Uit het onderzoek blijkt dat artsen dit als een spagaat ervaren. “Enerzijds moeten zij uiteraard alles doen wat in het belang van de patiënt is, die steeds meer van de zorgverlener eist en vraagt. Anderzijds wordt de druk om doelmatig en efficiënt te werken vanuit bijvoorbeeld zorgverzekeraars of de Inspectie steeds groter. Bovendien kunnen de vragen en eisen van deze actoren ook nog eens met elkaar in tegenspraak zijn”, zegt Herman van Hemsbergen, voorzitter van de hoofddirectie van VvAA, tegen vvaa.nl.

Volgens de onderzoekers is er in Nederland weinig onderzoek gedaan naar defensieve zorgverlening. In Europa een soort ‘blinde vlek’, terwijl er in Amerika een felle en gepolariseerde discussie is over deze kwestie, zegt Jansen. “In Europa zijn er alleen kleine onderzoeken te vinden. Uit nieuwsgierigheid zijn we gaan kijken of we de witte vlek met een peiling grofweg in kaart konden brengen”, legt hij uit.

“Het mooiste zou zijn als ons onderzoek leidt tot nader onderzoek per beroepsgroep”, vertelt Jansen. “Ik denk dat zorgverleners zoals artsen in de resultaten van het onderzoek erkenning vinden van de druk die zij dagelijks in hun praktijk mee maken”, sluit de TiU-onderzoeker af.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.