Studenten en alcohol; gewoonte of verslaving?

Oud-UvA studente Loïs Bisschop (31) schreef naar aanleiding van haar alcoholprobleem het boek ‘Ik ben Loïs en ik drink niet meer’. Als student dronk ze minimaal twee flessen wijn per dag. Maar in je studententijd is het toch normaal om veel te drinken? Hoe denken de studenten van Tilburg University daarover?

Zo’n vijf jaar geleden werden studenten door de Dikke van Dale nog uitgesloten van het begrip ‘alcoholist’. Een student drinkt immers (veel) meer dan het gemiddelde van twintig glazen per week- die past helemaal niet in zo’n strakke definitie.

Intussen is een alcoholist een ‘verslaafde aan alcohol; dronkaard’. Jellinek stelt dat als een man meer dan 21 glazen alcohol per week drinkt hij alcoholist is. Voor een vrouw ligt dit op 14 glazen of meer. Als iemand drinkt om verkeerde redenen, drinkt op ongepaste momenten of als een slok alcohol belangrijker wordt dan al het andere in de wereld, valt dat ook onder alcoholisme volgens Jellinek. Hoe zit dat dan bij studenten van TiU? Vallen zij onder een van de definities?

Anoniem*, 20, economics:
“Ongeveer vijf of zes glazen per week. Ik ben een internationale student en ga ook alleen met buitenlandse studenten om. In die groep wordt nooit zo veel gedronken. Als we drinken is dat vaak ook alleen om een beetje sociaal te doen.”

Pieter Mutter, 27, human resource studies:
“Ik ben nu bezig met mijn thesis en wil mijn studie snel afronden, daarom drink ik nu niet meer. Voordat ik aan mijn thesis begon dronk ik ongeveer twee of drie keer in de week. Op die avonden gingen er zo’n tien biertjes in. Het heeft nooit mijn dagelijks leven beïnvloed, ik heb gewoon alle studiepunten gehaald. Ik merk er ook niet zo veel van bij andere studenten. Iedere student drinkt wel veel, maar ik denk dat ze daar na hun studie mee ophouden. Je moet dan gaan werken, krijgt een vrouw, krijgt kinderen, et cetera.”

Anoniem*, 20, international business administration:
“Zo’n tien tot vijftien biertjes per week, in ieder geval meer dan goed voor je is. Het verschilt wel per week. De ene week drink ik meer, de andere week minder. Het beïnvloedt mijn dagelijks leven in ieder geval totaal niet. Doordeweeks drink ik dan ook niet. Bij andere studenten merk ik het niet zo heel erg. Misschien dat het op vrijdagmorgen na de stapavond hier op de universiteit wel te merken is, maar dan ben ik er nooit.”

* Deze personen wilden liever niet met hun naam op de site. Hun namen zijn bekend bij de redactie.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.