Strengere afspraken moeten verkiezingscircus inperken

Het verkiezingscircus op de campus is de laatste jaren flink uit de klauwen gelopen. Verantwoordelijken SAM en Front zien dat zelf ook. Een convenant moet de oplossing bieden.

Basten Cobelens (Front) licht toe: “Vorig jaar zijn SAM en Front na de verkiezingen het gesprek aangegaan. We zagen de verkiezingsheisa ieder jaar groter en erger worden. Als er niks gebeuren zou, dan zou dat komende verkiezingen ook het geval zijn. Daarom besloten we samen dat er iets aan moest gebeuren.” Willemijn Cauberg (SAM) vult aan: “Bovendien was de sfeer tussen de fracties rondom de verkiezingen erg gespannen. Om de goede verstandhouding vast te houden moest er echt iets veranderen.”

Daarom: een convenant. Daarin staan afspraken over bijvoorbeeld het aantal elektronische apparaten en de plekken waar kandidaten stemmen mogen ophalen. Geen gedoe meer in de trein dus, of in de stad, waar de laatste jaren ook regelmatig vertegenwoordigers van partijen rondliepen. Cauberg: “De enigen die nog mogen rondlopen met een iPad zijn kandidaten voor de verkiezingen en de huidige fractie.”  Cobelens: “Zo weet je dat de mensen die met een iPad rondlopen ook weten waar ze het over hebben.”

Het convenant kan rekenen op een breed draagvlak. Niet alleen universiteitsraadfracties SAM en Front ondertekenden het convenant, en verder ook alle fracties in de faculteitsraden. De enige handtekening die op het document ontbreekt is die van Student Democrats, de nieuwe partij die een gooi doet naar een zetel in de universiteitsraad.

Ook tijdens het TiU Election Debate van gisteren gaf Edmond Bitay, lijsttrekker van Student Democrats, al aan dat zijn partij het convenant niet zal ondertekenen. Bitay: “Het aantal iPad’s terugdringen lost het onderliggende probleem niet op. Mensen moeten anoniem en goed ingelicht kunnen stemmen. Deze praktijken belemmeren dat.” Ze kwamen daarom met een eigen voorstel. Wel zegt de lijsttrekker dat Student Democrats tijdens de verkiezingen gebruik zal maken van een stand, net als SAM en Front.

Zelf het convenant bekijken? Dat kan hier.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.