‘Hokjesman’ mengt zich onder professoren

Het populaire VPRO-programma De Hokjesman gaat vrijdag over de academie. En wat voor een: de hokjesman stapt binnen bij onze oudste universiteit, die van Leiden.Hoe is het nu echt ‘onder professoren’? Hokjesman Michael Schaap zoekt het uit. Hij licht alvast een tipje van de sluier op: “Deze gemeenschap is helemaal Hokjesmanproof. Het is een gesloten bolwerk en één grote verkleedpartij- wel duizend keer gaan die toga’s aan en weer uit, de baretten op en weer af.”

In zijn programma bestudeert Schaap allerlei subgroepen in onze samenleving. Of het nu gaat om doven, katholieken of de oude adel- allemaal zitten en denken deze mensen in een bepaald ‘hokje’. Zo ook dus de professoren. Schaap: “Maar deze aflevering gaat wel echt ergens over. (…) Ik ging zelf ook studeren met het idee dat de universiteit de Olympus van wijsheid en kennis is. En vervolgens kom je dan in een soort ambtelijk gangenstelsel vol uitgebluste types…’

De uitzending is aanstaande vrijdag 22 april om 21.05 uur op NPO 2. Dit is de trailer.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.