Geen horloges meer bij het tentamen

Dat mobiele telefoons, jassen, tassen en spiekbriefjes de tentamenzaal niet binnen mogen, is al lang zo. Maar vanaf 1 mei 2016 mogen horloges ook niet meer. De maatregel is genomen om te voorkomen dat er gefraudeerd wordt met smartwatches. Wat vinden TiU-studenten hiervan?

De universiteit schrijft dat ‘het niet te controleren is of een horloge wel of geen smartwatch is’. Daarom wordt het dragen van alle horloges in de tentamenzalen verboden. Als de student toch een horloge om heeft, wordt het tentamen niet nagekeken totdat de examencommissie een uitspraak heeft gedaan.

Zijn die regels te ver gezocht, of zit er wel wat in? We vroegen het aan studenten op de campus.

“Ik denk dat het meer om het vertrouwen in de student moet gaan”

Yosra Ameziane (23), fiscaal recht:
“Nou, dat vind ik onzin. Ik heb mijn horloge altijd om. In die lokalen hangt nooit een klok en als ze er hangen, doen ze het niet of je ziet ze niet. Daaraan moet echt iets gedaan worden.”

Koen van Deursen (23), information management:
“Die regel vind ik logisch, frauderen gaat gewoon heel gemakkelijk op zo’n smartwatch. Goede regeling. Maar van de andere kant, er zijn duizend manieren om te spieken, zoals op een blaadje, dus ik denk dat het meer om het vertrouwen in de student moet gaan.”

Omar Aziz (28), international business administration:
“Die surveillanten die er zitten lezen alleen maar de krant. Ze kunnen beter leren hoe een smartwatch eruit ziet en dan ff per student checken. Ze moeten sowieso toch iedereen langs om het pasje te controleren. Een smartwatch is gemakkelijk te herkennen aan het schermpje.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.