Gemeenteraden hebben vaak dubbele belangen

De gemeenteraad van Loon op Zand wordt beïnvloed door bedrijven als de Efteling. De kans is namelijk groot dat familieleden, vrienden en buren van raadsleden van het pretpark afhankelijk zijn.

Dat zegt Laurens de Graaf, universitair docent bestuurskunde aan TiU, in het Brabants Dagblad. Gemeenten verkeren in een spagaat: “Je hebt te maken met dorpspolitiek. Daar spelen soms dubbele belangen”, zegt De Graaf. “In kleine gemeenschappen zijn raadsleden vaak ook actief in bijvoorbeeld verenigingen of ander vrijwilligerswerk.” Dat hoeft echter geen probleem te zijn volgens de bestuurskundige: “Je moet dan expliciet zijn over je rol en je belangen. Als je dat niet doet kan het wel zijn dat je dan een bepaalde schijn wekt.”

“Je hebt denk ik een sterke gemeenteraad nodig die niet te snel onder de indruk is van een bedrijf”

Wanneer gaat het te ver het een bedrijf naar de zin te maken? Op die vraag is volgens De Graaf geen antwoord te geven: “Het hangt af van de context en de situatie. Je hebt denk ik een sterke gemeenteraad nodig die niet te snel onder de indruk is van een bedrijf.” Aan de ene kant willen gemeenteraden dat het met grote werkgevers zoals de Beekse Bergen en de Efteling goed gaat. Aan de andere kant moet een bedrijf niet meer macht krijgen dan andere.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.