Geen sollicitaties meer voor 60-plussers

TiU-arbeidssocioloog Jan Cremers vindt dat 60-plussers niet verplicht moeten worden te solliciteren. In Trouw spreekt hij van een generaal pardon voor ouderen.

In de huidige regeling komen 60-plussers die ontslagen zijn eerst in de WW en vervolgens in de IOW terecht. Daardoor hoeven zij na een ontslag hun spaargeld niet aan te raken. Ouderen zijn wel verplicht te solliciteren en een passende baan te accepteren. Doen zij dat niet, dan krijgen zij een lagere uitkering als straf. Cremers vindt dat deze regels en plichten nutteloos zijn. “Haal de frustratie weg van het steeds maar weer moeten solliciteren zonder resultaat door aan mensen de mogelijkheid te geven niet langer beschikbaar te zijn”, vertelt de socioloog.

Bijzonder hoogleraar Paul de Beer van de Universiteit van Amsterdam zegt tegen Trouw wel iets te zien in het generaal pardon, maar dan net iets anders dan Cremers. “Ouderen hebben weinig perspectief. Zit ze dus niet te actief achter de broek aan om te solliciteren. Volgens mij gebeurt dat overigens ook niet. Pragmatisch gezien is een vrijstelling best te verdedigen, maar er is ook een psychologisch effect; het is dan net of het prima is dat ouderen werkloos thuiszitten. Met een soort generaal pardon zou ik erg voorzichtig zijn.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.