Update: Inspectie doet onderzoek naar acht hoger onderwijsinstellingen

Update: Inspectie doet onderzoek naar acht hoger onderwijsinstellingen

De Inspectie voor Onderwijs start een onderzoek naar foute declaraties bij acht universiteiten en hogescholen. Dat laat een woordvoerder weten aan RTL Nieuws na hun berichtgeving over foutieve declaraties. Of Tilburg University geïnspecteerd wordt, is niet duidelijk.

Vorig jaar meldde RTL dat universiteitsbestuurders declaratieregels omzeilen. Daarop liet de minister de inspectie doen naar de jaarrekeningen en accountantsrapporten van alle universiteiten en hogescholen. De onderwijsinstanties zouden meer geld uitgeven dan nodig is aan bijvoorbeeld hotels en auto’s met chauffeur. Ook liepen de declaratiebedragen van de onderwijsdirecteuren sterk uiteen. In het eerdere onderzoek van RTL staat dat er ‘geen opvallende declaraties’ gedaan zijn bij Tilburg University. AD.nl publiceerde wel een foto van een collegezaal van TiU, met het bijschrift dat het nog niet bekend is of de universiteit bij de acht onderzochte instanties zit.

“Accountants hebben gezegd dat de interne regels niet zijn nageleefd met betrekking tot declaraties en vergoedingen. We gaan bij acht instellingen kijken waar de instellingsaccountant bij de controle van de jaarrekening 2013 en/of 2014 fouten heeft geconstateerd”, meldt een woordvoerder aan het ANP.

Het onderzoek wordt naar verwachting medio herfst afgerond.

Update: inmiddels is duidelijk dat Wageningen University en de Radboud Universiteit bij de onderzochte instellingen zitten. Zo zouden Wageningse bestuurders zeven keer in een te duur hotel hebben gelogeerd en zou iemand in Nijmegen een zwartleren bureaustoel van 2788 euro hebben gekocht.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.