Cyrille Fijnaut weigert plek Kamercommissie aanslagen

Cyrille Fijnaut, onder andere hoogleraar aan Tilburg Law School, weigert zijn aanstelling in de Kamercommissie die de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Brussel onderzoekt. Dat laat hij weten in een korte mededeling aan Kamervoorzitter Bracke en onderzoekscommissievoorzitter Patrick Dewael.

Fijnaut zegt dat zijn integriteit en onafhankelijkheid ‘voortdurend ter discussie’ werd gesteld. Dat vindt hij onaanvaardbaar. Daarom ziet hij ‘ondanks zijn grote loyaliteit aan de Belgische staat en de solidariteit met slachtoffers’ af van zijn rol als expert.

Tijdens de installatievergadering werden vraagtekens gezet bij zijn onafhankelijkheid. Fijnaut voerde in het verleden namelijk opdrachten uit in opdracht van de regering. “De oppositie stelde voortdurend onze integriteit ter discussie. Het is onaanvaardbaar dat zoiets gebeurt. De voorzitter heeft dat laten gebeuren. Dat betekent dat wanneer het écht moeilijk wordt in zo’n commissie dat je niet het gevoel hebt dat je als expert voldoende rugdekking krijgt van je voorzitter”, vertelt hij aan De Standaard. Hij heeft geen vertrouwen in een goede afloop.

Samen met Fijnaut laat ook criminoloog Brice de Ruyver van de universiteit van Gent zijn rol als expert vallen. “Wij gingen in die commissie zitten voor de goede zaak, om een bijdrage te leveren. En als je dan al die drek over je heen krijgt… Dat was ongehoord, dat hebben wij nooit meegemaakt”, vertelt De Ruyver aan de VRT.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.